Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Hemligheten är att koka kött på ben mört först och sen marinera för smaksättning och köra in spjällen i ugnen eller dra på grillen. Smaksättning kan du variera, kan lägga upp några förslag längst ner.
Du behöver:
- Revbensspjäll Ex. 1,5kg
- Vatten
- lagerblad 2 st
- vitpeppar eller kryddpeppar 5-8 st korn
- salt 1-2 tsk
- Ev annan smaksättning så som 2 hackad lök, morot, vitlöksklyftor etc.
- Marinad (recept följer längst ner) -bara blanda samman ingredienserna eller följa receptet
Gör så här:
- Lägg spjällen i en kastrull och täck med vatten
- Koka upp och skumma av
- Tillsätt smaksättning med lagerblad, pepparkorn och salt samt ev. mer om så önskas
- Sänk värmen och låt småputtra i ca. 1-2 h (beror på spjällens tjocklek, köttet ska nästan ramla av)
- Stäng av plattan och låt köttet svalna i kastrullen
- Ta ur köttet och torka av
- Marinera, gärna över natten men åtminstone ett par timmar
- Nu kan du antingen köra köttet bara för yta på grillen några minuter på varje sida eller i ugnen på 200 grader i ca. 15-20 minuter
BBQ-marinad
- recept på BBQ-sås hittar du HÄR -perfekt att använda som marinad/glaze
Karibisk
- 1/2 dl chilisås
- 1/2 dl olja
- 2 msk honung
- 1 vitlöksklyfta (pressad)
- 2 tsk riven färsk ingefära
- 1 tsk kanel
- saft och skal från 2 lime
- 2 tsk salt
- 3 msk limejuice, juicen av en hel saftig limefrukt
Tropisk
- 1 dl ananasjuice
- 1/2 dl kokosmjölk
- 1/2 dl mixad mango
- 1 näve hackad mynta
- 2 msk honung
- skal och saft från 1 lime
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- ev. finhackad chili
Honung och ingefära
- 1/2 dl vinäger
- 1/2 dl honung
- 1-2 tsk salt
- 1/2 dl olja
- 1/2 tsk svartpeppar
- 3 msk riven färsk ingefära
- 1 msk tomatpuré
Sweet-chili
- Följ recept för sötsur sås HÄR MEN använd chilisås istället för ketschup OCH tillsätt hackad chili vid uppkok (sila bort i färdigt resultat)
Indiskt
- 1dl mixad mango
- 1/2 dl kokosmjölk
- 1msk currypulver
- 1/2 dl chilisås
- 1 näve hackad koriander