Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Hemligheten är att koka kött på ben mört först och sen marinera för smaksättning och köra in spjällen i ugnen eller dra på grillen. Smaksättning kan du variera, kan lägga upp några förslag längst ner.

Du behöver:

  • Revbensspjäll Ex. 1,5kg
  • Vatten
  • lagerblad 2 st
  • vitpeppar eller kryddpeppar 5-8 st korn
  • salt 1-2 tsk
  • Ev annan smaksättning så som 2 hackad lök, morot, vitlöksklyftor etc.
  • Marinad (recept följer längst ner) -bara blanda samman ingredienserna eller följa receptet

Gör så här:

  1. Lägg spjällen i en kastrull och täck med vatten
  2. Koka upp och skumma av
  3. Tillsätt smaksättning med lagerblad, pepparkorn och salt samt ev. mer om så önskas
  4. Sänk värmen och låt småputtra i ca. 1-2 h (beror på spjällens tjocklek, köttet ska nästan ramla av)
  5. Stäng av plattan och låt köttet svalna i kastrullen
  6. Ta ur köttet och torka av
  7. Marinera, gärna över natten men åtminstone ett par timmar
  8. Nu kan du antingen köra köttet bara för yta på grillen några minuter på varje sida eller i ugnen på 200 grader i ca. 15-20 minuter

BBQ-marinad

  • recept på BBQ-sås hittar du HÄR -perfekt att använda som marinad/glaze

Karibisk

  • 1/2 dl chilisås
  • 1/2 dl olja
  • 2 msk honung
  • 1 vitlöksklyfta (pressad)
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk kanel
  • saft och skal från 2 lime
  • 2 tsk salt
  • 3 msk limejuice, juicen av en hel saftig limefrukt
Tropisk
  • 1 dl ananasjuice
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl mixad mango
  • 1 näve hackad mynta
  • 2 msk honung
  • skal och saft från 1 lime
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • ev. finhackad chili

Honung och ingefära

  • 1/2 dl vinäger
  • 1/2 dl honung
  • 1-2 tsk salt
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 3 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk tomatpuré

Sweet-chili

  • Följ recept för sötsur sås HÄR MEN använd chilisås istället för ketschup OCH tillsätt hackad chili vid uppkok (sila bort i färdigt resultat)

Indiskt

  • 1dl mixad mango
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1msk currypulver
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 näve hackad koriander