mördegskakor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det bästa med mördeg är att den är en bra grund för så många olika typer av kakor. Med en eller två satser kan man dela upp degen och enkelt variera med former,  smak- och färgsättning för att fylla en hel kakburk i kakor med variation.

GRUNDRECEPT

Storleken på kakorna avgör mängden men degen räcker till ca 50st kakor

Du behöver:

  • 200g mjölkfritt margarin
  • 5dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 1dl majsstärkelse, 1dl klibbrismjöl)
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1tsk vaniljsocker alternativt vaniljessens eller vaniljpulver
  • ev. smaksättning (ex. mandelarom eller kakao)
  • ex. karamellfärg/livsmedelsfärg i pulverform eller kakao alternativt naturliga färger från frukt/bär/grönsakspulver
  • ev. aningens kallt vatten alternativt mer mjöl (klibbrismjöl) för att balansera ut ev. vätska/pulver från smak- och färgsättning (om degen blivit smulig och torr, tillsätt bara lite vatten i taget, om degen blivit för kladdig, tillsätt bara lite mjöl i taget)

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Rör snabbt ner margarinet (med händer eller degkrokar på elvisp eller i matberedare) och arbeta till deg
  3. Tillsätt sist vattnet lite i taget tills degen blir lättarbetad
  4. Låt degen vila i kylen 30min innan utbakning
  5. Gräddas i 175 grader i ca 10minuter beroende på kaka

Förslag på typ av kakor av mördeg

  • Runda mördegskakor rullade i socker

sockerkakor

  1. Forma degen till cylinder, rulla i socker som du färgat med karamellfärg (häll socker i en liten plast-/fryspåse, droppa i några droppar karamellfärg och skaka)
  2. Skär kakorna
  3. Platta till en aning på skärytan
  • Finska pinna

finskapinnar

  1. Blanda i en aning bittermandelarom i degen
  2. Forma avlånga korvar i fingertjocklek, skär i ca. 3-4cm långa bitar
  3. Pensla med sirapsvatten och doppa i blandning av pärlsocker och hackade kokosflakes
  • Snurrkakor

snurr

  1. Dela upp degen och färga i olika färger (balansera med mer vätska/mjöl utifrån hur mycket eller vilken typ av färgning du använder (vätska kräver mjöl, pulver kan kräva vätska)
  2. Kavla ut tunt med hjälp av bakplåtspapper eller plastfolie ovanpå en lätt fuktad kökshandduk (för att hålla allt på plats). Jag brukar använda bakplåtspapper under och plastfolie över på den ena degen och plastfolie både under och över på den andra. Rullar sen in den sistnämnda i plastfoliet som den hade under och placerar hela rullen ovanpå den andra degen och rullar ut (mycket smidigt sätt att förflytta den ömtåliga degen på.
  3. Rulla samman dom bägge degarna ill cylinder. Låt vila i kylen
  4. Rulla ev i färgat socker
  5. Skär ut kakorna
  6. Platta till en aning på skärytan
  • Chackrutor

chackrutor

  1. Dela upp degen och blanda kakao (eller karamellfärg) i hälften.
  2. Rulla ut till cylindrar, 2 av varje färg
  3. Placera cylindrarna omlott, vit bredvid brun och tvärtom ovanpå
  4. Se till att cylindrarna fäster i varandra
  5. Forma den nya längden så att alla sidor blir platta
  6. Skär kakorna
  7. Platta till en aning på skärytan
  • Kakor med valfria mönster

blomkakor

  1. Dela upp degen och färga i olika färger
  2. Gör valfri form i ena färgen och stansa dekorationer i andra
  3. Placera dekorationerna ovanpå den andra färgen
  4. Placera plastfolie ovanpå kakorna
  5. Kavla MYCKET försiktigt för att få dom 2 degarna att fästa
  • Syltkakor
  1. Forma bollar, platta till en aning
  2. Peta hål i mitten och fyll med sylt
  • Glöm inte! Använd degen som pajbotten i minipajer
  1. Kavla ut och fyll små pajformer, förgrädda innan du fyller