morotskaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Morotskaka, en populär klassiker. Det finns faktiskt väldigt många bra allergivänliga recept, det går att modifiera något så oerhört. Jag föredrar just den här varianten med lite mindre socker än dom flesta andra recepten också. Det viktiga har dock alltid varit moroten. MEN för er som inte tål morot (vilket vi inte heller kunde använda förrän bara för något år sedan) måste jag tipsa om zucchinikaka (riven zucchini istället för morot), precis lika gott men ändå lite annorlunda =)

Du behöver:

  • 3dl mjölblandning (1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1,5tsk bakpulver
  • 0,5tsk bikarbonat
  • 1dl socker
  • 1 nypa salt
  • 2tsk vaniljsocker
  • Valfri kryddning (jag använder ofta 2tsk kanel, 1tsk mald ingefära och 1krm  riven muskotnöt alternativt totalt 3tsk pepparkakskrydda)
  • 2dl äppelmos
  • 100g smält avsvalnat mjölkfritt margarin (går även att byta ut mot valfri vätska, t.o.m. vatten men du får mer smak med det feta i margarinet)
  • 2dl finriven morot eller grovriven lätt urpressad zucchini
  • FROSTING enligt recept HÄR (använd 1dl citronsaft samt skal från citron till vätskan, du får ut detta ur ca 2 citroner)
  • Något att smöra och bröa en form med (förslagsvis olja och polenta)

Gör så här:

  1. Värm upp ugnen till 175grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser
  3. I en annan bunke blanda samman alla våta ingredienser
  4. Blanda samman våta med torra
  5. Vänd sist ner moroten/zucchinin
  6. Häll smeten i oljad och bröad form
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 35minuter
  8. Låt svalna helt innan du tar på frosting
  9. Dekorera ex. med färgade kokosflingor, jag kör grönt för zucchinikaka och orange för morotskaka

1167649_10151813646272255_3737285969120004745_o