morotslåda

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och potatis bl.a.

Till julen är Janssons frestelse en klassiker men när varken fisk eller potatis går blir det svårt att få till (den mjölkfria delen är enkel). Många andra väljer att äta potatisgratäng till julen, men det går ju inte heller. Morotslåda (enkel att allergianpassa), den finska klassikern, i dess vanliga tappning går inte hem hos maken. Istället blev det en kombination av dom alla. Morotslåda men med lite annorlunda smaksättning. Den ena med strimlad skinka och den andra med pesto.

Du behöver:

  • 1kg blandade morötter och sötpotatis (eller enbart morötter eller egen blandning av rotfrukter som fungerar)
  • 1gul lök
  • 1,5dl grötris
  • 2msk mjölkfritt margarin (till risuppkoket) -går att utesluta
  • vatten
  • 1dl kokosmjölk
  • vitpeppar
  • salt
  • 2vitlöksklyftor
  • 2-3msk majsstärkelse
  • glutenfritt ströbröd (hemmagjort eller köpt) alternativt polenta eller mixade cornflakes eller nachochips att strö ovanpå
  • ev. SMAKSÄTTNING: ex. strimlad skinka eller mjölk- och nötfri pesto som jag gjorde

Gör så här:

  1. Skala och skär upp rotfrukterna. Jag väljer att göra dom i ca 3-5cm långa tunna strimlor
  2. Lägg rotfrukterna i kastrull och täck med vatten, koka upp
  3. Koka tills dom mjuknat (tiden beror på storleken av bitarna och val av rotfrukter)
  4. Häll av rotfrukterna MEN spara kokvattnet
  5. Använd nu kokvattnet och margarinet för att koka grötriset enligt anvisning (om mer vätska behövs tillsätter du bara det)
  6. Dela upp rotfrukterna så att du mixar hälften eller en tredjedel, resten sparar du som dom är
  7. I den mixade rotfruktspurén blandar du i kokosmjölken och kryddar med vitpeppar och salt tills du är nöjd med smaken (du får förstås välja andra kryddor)
  8. Finhacka löken och tillsätt i purén
  9. Pressa även i vitlöken
  10. Vänd i resten av rotfrukterna (dom strimlade) och grötriset
  11. Strö på majsstärkelse och vänd ner (du ska märka att blir lite ”degigare” konsistens men det ska fortfarande vara en lös massa)
  12. Vänd också i den eventuella smaksättningen (både den med strimlad skinka och den med pesto rekommenderas starkt)
  13. Häll smeten  i oljad form
  14. Strö på ströbröd eller annat alternativ
  15. (du kan även klicka på lite mer margarin nu på ytan)
  16. Grädda i 200grader i ca 40minuter