morotssoppa

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

4-6portioner

  • 10 stora morötter (alternativt pumpa, ca 1-1,5kg kanske)
  • 2 gröna äpplen
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 1-2 lagerblad
  • Färsk ingefära, storlek som plommon
  • 1 stor gul lök
  • Buljong + vatten (jag använder hemkokt buljong, om buljongtärningar var observant på innehåll, troligtvis behövs 2 tärningar)
  • olja
  • 1/3 färsk röd chili
  • salt
  • peppar

Förslag på garnering och tillbehör:

  • Hackade kycklingbitar från en grillad kyckling enligt recept HÄR
  • avokadotärningar
  • Tunt skivad vitlök som rostats
  • Chili
  • Minitortillas enligt recept HÄR

Gör så här:

  1. Hacka samman skalade morötter, äpplen, vitlöksklyftor, ingefära, lök och chili.
  2. Fräs på olja i en gryta/kastrull och lägg i alla hackade grönsaker
  3. Låt dom fräsa på hög värme en stund, rör runt
  4. Häll på vatten  och buljong så att alla grönsaker täcks
  5. Lägg i lagerblad
  6. Låt koka upp och sen sjuda tills det mjuknat totalt, ca 30minuter
  7. Mixa till slät soppa (spara eventuellt lite bitar som du fiskat upp innan)
  8. Smaka av med salt och peppar och ev andra valfria kryddor
  9. Lägg i ev. sparade bitar
  10. Servera som det är eller garnera
  11. Idag blev det för oss med hackad grillad kyckling, hackad avokado, rostade vitlöksskivor, chili och minitortillas