Fritt den mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Vad kallar ni dessa för? Mums mums heter dom för mig. Har hört att man kallar dom för skumbollar, gräddbullar, kokosmums mm. Den görs i regel iaf av ägg men mina är förstås utan. Ett fluffigt skum på en botten av rån, doppad i choklad. Valfritt om toppad med kokos, strössel eller om bara helt utan.

ca 12-15 st

Du behöver:

  • Rån, antingen om du tål några köpevarianter eller om du gör egna enligt recept HÄR. Stansade som rundlar med ca 5 cm diameter. Du kan även byta ut rånen mot valfria kakor/kex.
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl valfri vätska, jag föredrar här en saft (ex jordgubb men valfri smak), det kommer inte direkt ge mycket smak till slutresultatet men lite av en fräschör som annars går miste -går dock även med bara vatten också
  • 2 tsk vaniljsocker eller vaniljessens
  • 2 tsk majsstärkelse eller annat valfritt fint mjöl
  • 1 tsk agar agar pulver för vegansk men går även att ta 1 påse Veggel (innehåller dock baljväxt) eller 3-4 blad gelatin om man inte önskar veganskt
  • 1 förpackning schlagfix grädde på tetra eller annan vegansk grädde som tåls
  • Ca 150/200 g mjölkfri choklad
  • valfritt med kokosflingor eller strössel att strö på

Gör så här:

  1. Börja med rånen, det är nästan det som är det ”tyngsta jobbet”. Förbered dessa. Grädda och stansa ut bottnarna.
  2. Sen gör man fluffet. Vispa samman saft, agar, majsstärkelse och socker. Om du väljer gelatin så tar du inte denna ännu utan lägger i blöt.
  3. Koka upp vätskan tills den tjocknar och ta av. Om du använder gelatin rör du i det nu (krama först ur överflödet av vatten). Låt svalna.
  4. Vispa upp schlagfix hårt (kylskåpskall för bästa resultat)
  5. Klicka i lite av det avsvalnade ”kletet” i taget under fortsatt vispning
  6. Smaksätt med vaniljen
  7. Spritsa eller bred ut på kakorna, spelar ingen till om det görs snyggt eller slarvigt egentligen.
  8. Ställ i kylen för att stelna åtminstone någon timme, man kan faktiskt även frysa för snabbare resultat (jag föredrar detta)
  9. Smält chokladen över vattenbad (eller i mikro men rör om ofta och passa så att du inte bränner det), låt svalna
  10. Doppa toppen av mums-mumsen i choklad, täck hela fluffet. Ställ sen på bakplåtspapper, strö på strössel eller kokos och ställ in i kylen för att stelna
  11. Klart