paj

Ursprungsreceptet hittar ni här http://tidningenhembakat.se/bloggar/brodklaras-paraply/mumsig-paj-med-rabarber-bar/

Nedan ser ni mitt modifierade recept med en touch av lönnsirap. Sjukt enkel och snabb att förbereda. Makalöst smidig att variera.

Mitt recept är fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Fyllningen väljer du själv efter smak och tycke eller utifrån allergier. Här är det just som i receptet rabarber, blåbär och hallon men också lite björnbär. Jag kan tveklöst också tänka mig kombinationer så som ex.

  • rabarber/äpple/hallon
  • äpple/rabarber
  • blåbär/hallon
  • blåbär/hallon/björnbär
  • blåbär/jordgubb
  • rabarber/jordgubb

paj2

Du behöver:

Degen

  • 125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1dl socker
  • 1msk lönnsirap
  • 2msk valfri växtdryck (här kokosmjölk)
  • 4dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 1dl majsstärkelse
  • 1tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllningen

  • 4 smala stjälkar rabarber
  • 4 msk strösocker
  • 1-2msk mjölkfritt margarin
  • 1,5dl hallon
  • 1,5dl blåbär
  • 1dl björnbär
  • 1st hel vaniljstång eller 2tsk vaniljsocker eller bara vaniljpulver men då mindre
  • ev. kanel eller annan kryddning beroende av val av bär)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till  175 grader.
  2. Klä en springform i bakplåtspapper eller olja in väl, både botten och kanter
  3. Förbered fyllningen genom att skiva rabarbern i 0,5cm tjocka skivor och fräsa upp i gryta/stekpanna med sockret, urskrapad vaniljstång (skrapet och stången) och margarinet under omrörning tills den mjuknat (tar kanske 5minuter) -om du använder vaniljsocker kan du tillsätta den i slutet.
  4. Tillsätt hallon, blåbär och björnbär, rör om lite snabbt och ta sen av från plattan, låt svalna en aning
  5. Vispa samman margarin och socker tills porös.
  6. Tillsätt växtdrycken och lönnsirapen och rör samman väl.
  7. Blanda resterande torra ingredienser (mjöl, xanthan, bakpulver) och rör snabbt ner i margarin/socker-smeten
  8. Använd 2/3 av degen för att täcka botten och en bit upp på kanterna på formen, använd mjölade händer eller slickepott för lättare hantering av degen
  9. Fyll i fyllningen och överst sedan fläckvis med sista 1/3 av degen
  10. Grädda mitt i ugnen i ca. 30minuter
  11. Servera gärna med veganglass och också helst med lite lönnsirap om du smaksatt ovan som jag med lönnsirap