Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a. Veganska!
Det här behöver du:
- 1sats UNIVERSALDEG
- Mjöl vid utbakning (gärna klibbrismjöl)
- Olja för fritering
- socker att doppa munkarna i
Gör så här:
- Gör degen!
- Jag arbetar degen nuförtiden så lite som möjligt efter jäsningen. Har välmjölade händer, plockar ur degbitar försiktigt med storlek om ca. 1pingisboll vardera.
- Rullar dom till bollar först. Degen räcker till ca. 25st. Sticker sedan med ett mjölat finger hål i mitten på bollen och snurrar runt tills den form som en munk
- Lägger degmunkarna på bakplåtspapper eller på stor yta och låter jäsa ytterligare 20-30min under bakduk.
- Friterar sedan i olja på ca. 170-180grader. Lägg munkar i oljan, lägg dom bortåt ifrån dig så att oljan inte skvätter.
- Vänd dom med lämpligt verktyg (inte metallskaft) när de börjar bli gyllenbruna.
- Tar kanske totalt 1minut/munk men flera går att fritera samtidigt.
- Ta ur munkarna och lägg på ex. hushållspapper för att torka.
- Lägg sedan i en burk som du fyllt med socker och vänd runt dom alternativt lägg dom i en gammal sockerpåse (av papper) och skaka.
- Klart!
Låt ligga på hushållspapper/servett på tallrik.
Servera helst dagsfärska! (torkar nog åtminstone något fortare än vanliga) men går även utmärkt att köra 10sekunder i mikro om dom hunnit torka (blir supermjuka då igen).
Tips!
- För smaksatta munkar, blanda smaksättning (ex. saffran eller pepparkskrydda till julen) antingen i den varma degvätskan eller i socker/sirap/filmjölksblandningen. Går även att tillsätta vid utbak om man kommer på lite sent att man vill ha smaksättning eller om man kanske vill dela en deg i 2 smaker.
- Välj storlek på munkar själv, gör stora, gör mini, eller kläm ut smeten med sprits (och klipp av) för avlånga belgiska munkar (men då måste du ha lite mindre mjöl i degen)?! Minibollar är nyhetens behag här hemma =)
- Doppa i smält choklad (Ex. Plamil mjölkfri, strö på önskvärt strössel) eller ta på glasyr (florsocker + vatten+färgsättning) och därefter strössel.