Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Perfekt att ta till vid skåp- och skafferirens. Enkla att göra och otroligt smidiga att variera utifrån vad man tål och tycker om, eller vad man har hemma. Passar perfekt till mellis eller som snacks. Smidiga att ha med som matsäck.
8 bars
Du behöver:
- 5-6 dl torrvaror där helst åtminstone 1-2 dl är någon form av flingor/flakes som kan suga upp vätska och därmed stå för bindningen.
Ett exempel är- 1 dl boveteflingor eller krossade cornflakes (tänk på att 1 dl krossade motsvarar ca det dubbla i okrossade)
- 1 dl kokosflingor
- 1 dl solrosfrön/pumpafrön eller sesamfrön/melonkärnor exempelvis
- 2 dl puffad quinoa/hirs eller hackat puffat ris exempelvis
- 1 dl hackad torkad frukt eller bär, aprikoser, russin, blåbär, jordgubbar, banan, tranbär mm
- 1/2 dl kokossocker eller farinsocker/muscovadosocker, går även att byta mot honung men är då inte längre veganskt
- 1/2 dl vätska, ex någon juice eller vatten
- 2 msk kokosolja eller mjölkfritt margarin
- valfritt med 1/2 dl frösmör eller tahini exempelvis
- ett par nypor salt
- valfritt med annan kryddning så som ex kanel, kardemumma, vanilj eller kakao (kräver lite mer vätska)
- valfritt med choklad att doppa i eller ringla över
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader
- Blanda samman alla torra ingredienser (förutom sötningen) i en bunke
- Koka upp sötning med vätska och olja/margarin, när allt smält samman tar du av från plattan och häller över dom torra ingredienserna
- Rör samman allt, smaka av kryddningen
- Häll müsliblandningen i en bakplåtspappersklädd brödform (eller annan valfri stor form eller portionsformar (i silikon exempelvis)
- Platta till ordentligt, med hand eller sked/slev. Tätt packat ska det vara, verkligen!
- Grädda mitt i ugnen i 30 minuter
- Ta ut och låt svalna, kyl tills helt genomkall -verkligen KALL ska den vara
- Skär upp med vass kniv
- Valfritt att doppa helt eller delvis i choklad eller bara ringla lite choklad över