köttfärssås

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, tomat bl.a.

Du behöver:

  • Färs (jag hade blandfärs idag)
  • Valfri kryddning av färsen
  • Rödlök (går att utesluta eller byta ut)
  • Morot (går förstås att utesluta eller byta ut)
  • Redning (klibbrismjöl och vatten)
  • Vinäger (går att utesluta)
  • Honung (går att utesluta)
  • Vitlöksklyfta
  • Frysta lingon (går att utesluta eller byta mot andra bär)
  •  juice-skysås. Idag baserade jag min på överbliven köttsky från gårdagens grillning, lite kycklingbuljong från frysen och lingonjuice (med lagerblad)
  • Glutenfri pasta (jag tog majspasta)

Gör så här:

  1. Stek färsen i en panna, krydda efter eget smak och tycke (jag använder salt, svartpeppar, paprika, lökpulver, gurkmeja, spiskummin, örter bl.a.) -tillsätt gärna aningens honung och vinäger (för lite mustigare smak)
  2. Pressa i vitlök i färsen
  3. Häll på lite vatten på färsen och låt puttra i pannan medan du gör resten
  4. Riv morot och hacka lök
  5. Koka upp skysåsen enligt recept (buljong, sky, juice, vinäger, lagerblad) men också tillsammans med moroten och löken.
  6. Koka såsen i ca 10min, smaka av med kryddning, ta till sist bort lagerbladet och red av (behåll moroten och löken)
  7. Blanda färsen med skysåsen, en liten skvätt kokosmjölk och lingon och koka upp. Smaka av med kryddning. Om det behövs red av mer
  8. Servera med glutenfri pasta.

Tips! Man kan förstås också ha i krossade/passerade tomater (men hade helt enkelt inga hemma)