saffranskött

En god köttgryta fri från väldigt mycket. Enkel att göra om än något tidskrävande, dock sköter den sig mest själv på spisen. Perfekt höstmat. Ät med ris, potatis (för er som tål) eller bara som den är med en smörgås exempelvis (lite som gulaschsoppa)

Du behöver:

  • 1kg nötkött, högrev eller bog
  • 2 gula lökar
  • 3st morötter
  • ca 2-3msk klibbrismjöl (eller annan valfri redningsmjöl)
  • 2lagerblad
  • 8kryddpepparkor
  • 5dl vatten
  • 3tsk salt
  • 3dl passerade tomater (obs. köpa någon med rent innehåll)
  • 2dl kokosmjölk
  • 1pkt saffran
  • 2 paprikor (grön och röd tog jag)
  • färsk persilja
  • 1dl syltlök (om så önskas)
  • Olja eller mjölfritt margarin för stekning

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det i grytbitar, jag tog ca 2x2cm i storlek
  2. Hacka löken och dom skalade morötterna i grova bitar
  3. Hetta upp en gryta
  4. Fräs köttet i olja eller mjölfritt margarin på hög värme
  5. Tillsätt morötterna och löken och fräs lite till
  6. Strö över mjölet och rör ner det
  7. Rör i lagerbladen, kryddpepparn, saltet och vattnet (kött och grönsaker ska täckas av vatten)
  8. Koka upp
  9. Skumma av
  10. Sänk temperaturen, tillsätt saffranet och låt sjuda i ca 1h
  11. Tillsätt dom passerade tomaterna, syltlöken och kokosmjölken och låt sjuda ytterligare 0,5-1h tills köttet mjuknat
  12. Rör om då och då
  13. Smaka av med ev. mer kryddning
  14. Om det behövs, red av eller späd mer
  15. Precis i slutet tillsätter du grovhackad paprika och låter sjuda några minuter innan servering
  16. Klart!