Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Ett lättbakat mjukt naan-bröd med mycket smak. Jag väljer att både smaksätta själva degen och sen bre brödet med smaksatt ”smör” i samband med gräddning.
Du behöver:
- 50 g jäst (färsk helst)
- 4 dl vatten, 37 gradigt
- 2 msk olja
- 1 tsk salt
- 1,5 msk fiberhusk
- 1 tsk xanthangummi
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl majsmjöl (eller ris eller durra)
- 2 dl hirsmjöl (eller ris)
- 1,5 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
- mjöl för utbak
- 1/2 tsk spiskummin
- 1 krm gurkmeja
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm paprikapulver
- 75 g mjölkfritt margarin
- 2 msk hackad persilja
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk riven färsk ingefära
- flingsalt
Gör så här:
- Smula ut jästen i den varma vätskan och rör ut så jästen smälter ut
- Tillsätt olja, salt och Fiberhusk -vispa samman
- Tillsätt bakpulver, mjöl och xanthangummi och alla torra kryddor och arbeta till en homogen och ännu kladdig deg
- Ställ för att jäsa, 30 minuter
- Dela degen in 12 delar och med välmjölade händer kan du platta ut dom på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt
- Sätt ugnen på 200 grader och stoppa in en plåt högt upp (men inte allra högst upp)
- Smält margarinet och blanda med alla färska kryddor
- När ugnen är het, nagga bröden och dra över bakplåtspapperet med bröden på till den redan heta plåten i ugnen och grädda i ugnen i 5 minuter
- Dra ut plåten lite och pensla bröden +
strö på flingsalt och grädda ytterligare 5 minuter - Lägg under bakduk för att svalna fast är tveklöst godast fortfarande nygräddade.