Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt. Extremt enkelt att även göra sockerfritt eftersom att det enda tillsatta sockret finns i chokladen, välj bara en sockerfri choklad ?

Galet enkla små praliner gjorda av 3 ingredienser (eller ja, 3 produkter om vi ska vara helt korrekta). Nachobollar täckta i allergivänlig choklad, i vårt fall choklad från bästa Lyckorus of Sweden.

Du behöver:

  • Nachos, eller tortilla chips som det så ofta heter -jag tycker att Santa Marias ekologiska är klart bäst. Innehåller majs, solrosolja och salt.
  • vatten, varierar beroende av nachos men ca 3 msk (9 teskedar) på en påse av den ovannämnda sorten. Man tillsätter 1 tsk i taget så du kan prova dig fram.
  • allergivänlig choklad, ca 150g för 1 påse av ovannämnda nachos

Gör så här:

  1. Mixa/krossa/mortla nachosen till grynigt ”mjöl”. Jag använder en kanna och stavmixer, glöm inte kökshandduken ovanpå så det inte sprätter överallt. Det här gryniga mjöler fungerar för övrigt makalöst bra som panering ???
  2. Blanda nachomjölet med vatten, lite i taget, tills du nätt o jämnt kan forma. Ha i pyttelite till. Det ska absolut inte bli en kladdig ”deg” utan mer en grynig massa som lätt faller isär men som man ändå kan forma till bollar. Lägger upp ett videoklipp om detta på instagram. https://www.instagram.com/p/CECpW3lnKrT/?igshid=a7jr8r1xstk4
  3. Gör små bollar
  4. Torka bollarna i ugnen på 70-100 grader i ca 10 minuter (tiden varierar förstås beroende av hur stora du gjort eller om du haft i mer vätska än nödvändigt för en mer lätthanterlig smet, men dom ska alltså bli torra -helt torra ?)
  5. Låt kallna helt (gärna även inne i ugnen -efter att du stängt av och ställt luckan på glänt)
  6. Smält chokladen i mikro (tät omrörning) eller över vattenbad
  7. Doppa bollarna o chokladen, ta ur och lägg på bakplåtspappersklädd form/tallrik -ringla eventuellt över annan choklad för dekoration och smak, eller strö på lakritspulver, hallonpulver, flingsalt etc
  8. Kyl
  9. Servera