Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Spröda dubbla chokladkakor med fyllning av smörkräm på fuskvis, några även med lätt mintsmak i fyllningen.
40-50st (jag gör mindre variant på kakorna och får därför fler)
Du behöver:
- 3dl neutral mjölblandning av finare variant (ex. 1dl vardera av majsmjöl, rismjöl och majsstärkelse)
- 1dl kakao
- 1,5dl socker
- 1tsk bikarbonat
- 1tsk xanthangummi
- 150g mjölkfritt margarin (rumsvarmt) -jag föredrar tveklöst Floras bredbara margarin även i bakning
Fyllningen:
- 75g mjölkfritt margarin
- 4dl florsocker (om utan stärkelse som jag använder, tillsätt även ca 1-2msk majsstärkelse eller klibbrismjöl för bättre fasthet till fyllningen)
- 1tsk vaniljsocker
- valfritt med några droppar pepparmintsolja
Gör så här:
- Blanda samman alla torra ingredienserna till kakdegen
- Tillsätt margarinet och arbeta ihop till en smidig deg
- Ta plastfolie till hjälp och lägg folie under och över degen, kavla till några mm i tjocklek och stansa ut kakor och lägg på plåt (kavla ev. ovanpå med mönstrad kavel eller används särskilda kakformar för finare yta)
- Om möjligt kyl kakorna innan gräddning (bara några minuter)
- Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 7minuter
- Ta ut och låt svalna på plåten
- Rör samman ingredienserna till fyllningen, arbeta fyllningen tills den är smidig i konsistensen
- Lägg någon tsk fyllning mellan 2 kakor.
- Kyl gärna kakorna för att få fyllningen att stelna
- Klart
Tips! För snabbare variant kan du rulla kakdegen till cylinderform och kyla för att sedan skära ut kakorna och platta till lätt innan gräddning)