oreo1

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Spröda dubbla chokladkakor med fyllning av smörkräm på fuskvis, några även med lätt mintsmak i fyllningen.

40-50st (jag gör mindre variant på kakorna och får därför fler)

Du behöver:

  • 3dl neutral mjölblandning av finare variant (ex. 1dl vardera av majsmjöl, rismjöl och majsstärkelse)
  • 1dl kakao
  • 1,5dl socker
  • 1tsk bikarbonat
  • 1tsk xanthangummi
  • 150g mjölkfritt margarin (rumsvarmt) -jag föredrar tveklöst Floras bredbara margarin även i bakning

Fyllningen:

  • 75g mjölkfritt margarin
  • 4dl florsocker (om utan stärkelse som jag använder, tillsätt även ca 1-2msk majsstärkelse eller klibbrismjöl för bättre fasthet till fyllningen)
  • 1tsk vaniljsocker
  • valfritt med några droppar pepparmintsolja

oreos

Gör så här:

  • Blanda samman alla torra ingredienserna till kakdegen
  • Tillsätt margarinet och arbeta ihop till en smidig deg
  • Ta plastfolie till hjälp och lägg folie under och över degen, kavla till några mm i tjocklek och stansa ut kakor och lägg på plåt (kavla ev. ovanpå med mönstrad kavel eller används särskilda kakformar för finare yta)
  • Om möjligt kyl kakorna innan gräddning (bara några minuter)
  • Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 7minuter
  • Ta ut och låt svalna på plåten
  • Rör samman ingredienserna till fyllningen, arbeta fyllningen tills den är smidig i konsistensen
  • Lägg någon tsk fyllning mellan 2 kakor.
  • Kyl gärna kakorna för att få fyllningen att stelna
  • Klart

Tips! För snabbare variant kan du rulla kakdegen till cylinderform och kyla för att sedan skära ut kakorna och platta till lätt innan gräddning)

oreo3