scones1scones2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Snabbt och enkelt och med mycket smak. Du kan variera mjölblandningen för olika smaksättning, byt ut örterna eller skippa dom helt för neutral smak.

Ca. 12 scones

Du behöver:

  • 4,5 dl mjölblandning (ex. 1,5 dl majsmjöl, 1,5 dl rismjöl, 1,5 dl bovetemjöl)
  • 4 krm xanthangummi (knappt 1 tsk)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1msk valfri ört (ex. dragon, oregano, timjan)
  • 1dl apelsinjuice (eller annan valfri juice eller vatten)
  • 1dl kokosmjölk (eller annan valfri växtdryck eller vatten)
  • 50g mjölkfritt margarin

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser.
  3. Tillsätt margarinet och nyp ihop med mjölet tills smuligt
  4. Rör sist ner juice och kokosmjölken och arbeta till en deg
  5. Arbeta upp degen på en lätt mjölad bakyta
  6. Dela i 12 delar och forma platta bröd eller kavla ut 1,5-2cm tjockt och stansa ut med mugg (jag föredrar detta sättet)
  7. Nagga lätt
  8. Grädda mitt i ugnen i 5-7 min
  9. Låt svalna under bakduk