Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Ostdip på fuskvis, perfekt till nachotallriken eller att doppa chips eller pommes i. Eller på hamburgaren alternativt att toppa både gratäng och lasagne med. Supergott. Du kan också värma den för ostig sås. Fungerar även bra som pizzaost om man tillsätter lite stärkelse i efterhand, återkommer om det ?

Du behöver:

  • 1 dl vatten
  • 1 msk stärkelse (klibbrismjöl, majsstärkelse, potatismjöl eller bovetemjöl)
  • 2 tsk äppelcidervinäger (beroende av önskad syra kan man minska eller öka lite)
  • 2-3 krm  muskotnöt (färskriven)
  • 1 stor morot
  • 1 liten gul lök
  • 1 krm vitlökspulver, går även att ta färsk och går att utesluta
  • 3 msk B-jäst
  • 1 tsk salt
  • 1-1,5 dl olja
  • saft från 1/3 citron
  • 1 krm svartpeppar
  • Eventuellt lite xanthangummi som förtjockningsmedel men behövs inte om du får till emulsionsprocessen ordentligt.

Gör så här:

  1. Skala och skär lök och morot i grova bitar, lägg i kastrull och täck med vatten
  2. Koka upp och låt koka tills helt mjuknat
  3. Sila av grönsakerna, låt svalna helt
  4. Koka upp vatten och stärkelse till tapetklisterkonsistens, ta av och låt svalna helt
  5. Mixa samman morot och lök till puré (bör bli ca. 1 dl)
  6. Mixa samman purén med ”klistret” och vitlöken, bjäst, salt, citronsaft, vinäger och muskot
  7. Strila sen långsamt och försiktigt i oljan medan du hela tiden mixar (med stavmixer eller blender) så att oljan och purén tjocknar och bildar en emulsion att liknas vid majonnäs
  8. Du kan eventuellt använda xanthangummi för att få till en bättre emulsion alternativt att ge såsen något tjockare konsistens
  9. smaka av med mer kryddning
  10. Låt dipen gärna stå i kylen för att gotta till sig några timmar