Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och fisk- och skaldjur (men du kan förstås tillsätta det om du kan och vill)
Enkel mat med variation som sköter sig själv i pannan.
6personer
Du behöver:
- 1kg kyckling, 1 hel eller valfria delar (helst med ben men utan går också bra)
- 2 pkt saffran
- 4-5 dl risottoris/avorioris
- 1dl kokosmjölk -kan uteslutas eller bytas mot valfri växtgrädde (ger krämighet)
- 8dl buljong (ett par deciliter passar utmärkt att byta mot vitt vin för dom som tål eller annars mot ex. äppelmust med fin syrlighet)
- 4msk tomatpuré och lite vatten alternativt 1 burk hela eller krossade tomater alternativt 3-4 riktigt mogna normalstora tomater
- 2st paprikor (gärna olika färger)
- valfria grönsaker så som fänkål, selleri, morot, champinjoner etc
- 1 stor gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2lagerblad
- paprikapulver
- chilipulver (valfritt)
- peppar
- salt
- olja för stekning
- -till servering – 1dl ärtor (går att utesluta -obs! BALJVÄXT) eller byt mot majskorn
- -valfria örter till servering
- -ev. pressad saft av lime/citron vid servering
Gör så här:
- Stycka upp kycklingen eller ta fram dom färdigstyckade delar du tänkt använda och dela i önskade storlekar
- Finhacka lök och vitlök
- Skär upp grönsakerna i valfria storlekar
- Bryn kycklingen i het panna i olja, salta och peppra samt krydda efter önskemål (jag kör lite på känn bara)
- Lägg i grönsakerna (doms om tål lite värmebehandling) och riset. Rör runt.
- Tillsätt saffran, buljong, tomaterna, kokosmjölken och lagerbladen.
- Låt sjuda sakta under lock i 20-30 minuter tills krämig men lagom mjuk konsistens (går även att fylla på med lite vätska om så önskas) -rör runt några enstaka gånger
- När riset är klart är kycklingbitarna också klara, ofta möra och fina efter att ha tillagts långsamt i gryta med lock
- Smaka av med salt och peppar
- Vid servering vänd ner ärtorna, majs eller andra grönsaker som inte ska tillagas i värme utan enbart värmas upp
TIPS! Funkar utmärkt med fisk och skaldjur för dom som tål, läggs i först emot slutet dock (även helvegetariskt är gott)