paella

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och fisk- och skaldjur (men du kan förstås tillsätta det om du kan och vill)

Enkel mat med variation som sköter sig själv i pannan.

6personer

Du behöver:

  • 1kg kyckling, 1 hel eller valfria delar (helst med ben men utan går också bra)
  • 2 pkt  saffran
  • 4-5 dl  risottoris/avorioris
  • 1dl kokosmjölk -kan uteslutas eller bytas mot valfri växtgrädde (ger krämighet)
  • 8dl  buljong (ett par deciliter passar utmärkt att byta mot vitt vin för dom som tål eller annars mot ex. äppelmust med fin syrlighet)
  • 4msk tomatpuré och lite vatten alternativt 1 burk hela eller krossade tomater alternativt 3-4 riktigt mogna normalstora tomater
  • 2st paprikor (gärna olika färger)
  • valfria grönsaker så som fänkål, selleri, morot, champinjoner etc
  • 1 stor gul lök
  • 3 st  vitlöksklyftor
  • 2lagerblad
  • paprikapulver
  • chilipulver (valfritt)
  • peppar
  • salt
  • olja för stekning
  • -till servering – 1dl ärtor (går att utesluta -obs! BALJVÄXT) eller byt mot majskorn
  • -valfria örter till servering
  • -ev.  pressad saft av lime/citron vid servering

Gör så här:

  1. Stycka upp kycklingen eller ta fram dom färdigstyckade delar du tänkt använda och dela i önskade storlekar
  2. Finhacka lök och vitlök
  3. Skär upp grönsakerna i valfria storlekar
  4. Bryn kycklingen i het panna i olja, salta och peppra samt krydda efter önskemål (jag kör lite på känn bara)
  5. Lägg i grönsakerna (doms om tål lite värmebehandling) och riset. Rör runt.
  6. Tillsätt saffran, buljong, tomaterna, kokosmjölken och lagerbladen.
  7. Låt sjuda sakta under lock i 20-30 minuter tills krämig men lagom mjuk konsistens (går även att fylla på med lite vätska om så önskas) -rör runt några enstaka gånger
  8. När riset  är klart är kycklingbitarna också klara, ofta möra och fina efter att ha tillagts långsamt i gryta med lock
  9. Smaka av med salt och peppar
  10. Vid servering vänd ner ärtorna, majs eller andra grönsaker som inte ska tillagas i värme utan enbart värmas upp

TIPS! Funkar utmärkt med fisk och skaldjur för dom som tål, läggs i först emot slutet dock (även helvegetariskt är gott)