Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!
Här följer 2 serveringsförslag för panerad aubergine, en med asiatisk touch och en mer husmanskostlik. Väldigt olika rätter men bägge väldigt goda.
Auberginen
Du behöver:
- Aubergine
- salt
- peppar
- bästa paneringen (fint mjöl att doppa i-ex majsstärkelse, frityrsmet av ex. majsmjöl, majsstärkelse, bakpulver och xanthan, ströbröd -ex. Polenta eller Oldas majs- eller rismjöl/grötpulver)
- olja för stekning
Gör så här:
- Skär av ändarna på auberginen och dela sen i tunna (Max 1/2 cm i tjocklek) skivor på längden (inte slantar på brädden), dela eventuellt varje skiva i två
- Lägg skivorna på plan yta, salta bägge sidor och låt stå några minuter för att suga ur beska och vätska
- Torka av med hushållspapper
- Följ recept enligt bästa paneringen. D.v.s. vänd auberginen i fint mjöl, doppa/ vänd i frityrsmeten och sist i paneringen
- Låt vila ett tag för bästa fäste av panering, under denna tid kan du göra tillbehören
- Stek aubergineskivorna i oljad medelvarm panna tills krispiga och gyllenbruna. Klart ✅
Här har jag valt att servera den ena med mos, slät trattkantarellsås, gurka och lingonsylt och den andra med ris, stekta padrones och harisha-aioli.
Trattkantarellsås
Koka samman 2 dl grönsaksbuljong, 2,5 dl kokosmjölk, 1 tsk äppelcidervinäger, 1/2 dl lingonsylt, 2 msk trattkantarellmjöl. Salta och peppra efter tycke och red eventuellt av med valfritt glutenfritt mjöl (hirs, bovete, klibbris etc) som du först blandat med vatten.
Padrones stekes i oljad panna med pressad vitlök tills lite ”sotade” och börjat mjukna