mumma

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Ca. 6st stora pannkakor:

  • 3dl glutenfri mjölblandning (mjöl + stärkelse), ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse (men jag har ofta också i bovetemjöl, kikärtsmjöl exempelvis). Regeln är att det i totalen ska vara 2delar mjöl och 1del stärkelse. OM du kan använd gärna ett par olika sorters mjöl och om möjligt även ett par olika sorters stärkelse. MEN det går med få också, det är mest smak och färg som kan variera.
  • 1tsk xanthangummi
  • 1tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1nypa salt
  • Iskallt vatten (mellan tummen och pekfingret 5-6dl men jag låter detta egentligen vara osagt med tanke på att mängden vatten varierar starkt utifrån vilka mjölsorter man använder -olika uppsugningsförmåga- samt hur tjock man vill ha smeten -pannkakor eller plättar ex)
  • +handmixer (går att utesluta eller byta mot ballongvisp men min erfarenhet är att handmixer eller vanlig mixer ger bäst resultat)

Gör så här:

Jag gör verkligen HELT på måfå. Älskar att höfta för det blir så gott men med variation varje gång.

  1. Blanda ihop mjölblandningen. Grundtanken är iaf att blanda flera mjölsorter. Har väl ca. 2delar mjöl per del stärkelse. När man blivit van kan man faktiskt känna på mjölkonsistensen vad man behöver mer av, tänkt att konsistensen ska bli lika ”fin” som vetemjöl”, varken mer eller mindre. Iaf. Börjar med mjöl. Ex. blandning av majs-, ris-, kikärts- och bovetemjöl. Om 1dl av vardera skulle jag sen lägga till 2dl stärkelse (majs för vår del) –observera att då är vi inne på dubbel sats! 
  2. Blanda sen i salt och vaniljsocker, xanthangummi och bakpulver. Rör samman
  3. Tillsätt sist ISKALLT vatten under omrörning tills det blir en konsistens som man önskar, tar lite tjockare för plättar och tunnare för pannkakor, men från ”drickyoghurt” till filmjölk i konsistens är väl spannet.
  4. Låt sen smeten vila i 10-20minuter. Får därefter sist ofta tillsätta ytterligare vatten (för smeten har tjocknat till sig) vilket går utmärkt.
  5. Nu kommer mitt extramoment. Jag kör alltid med handmixer det sista jag gör, vispar smeten helt fri från eventuella klumpar och tillför luft i smeten.
  6. Steker sen i rikligt med margarin/olja i skapligt het panna.

TIPS! Smeten går att förvara i kylskåp över natten eller även några dagar, blir nästan bättre resultat efter någon dag t.o.m

TIPS! Går även att tillsätta lite socker eller smält margarin i smeten för mer smak och färg

11054448_1433389693633245_8771333464386598696_n