Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Den här päronkakan är magisk. Bilderna gör den verkligen inte rättvisa men smaken är viktigare än fotot. Den har en ljuvlig smak av päron kombinerat med en arom av citron + kardemumma och en kola/caramellkänsla som kommer ur kokossockret. Är god både med och utan det extra kokos-kolatäcket. Så otroligt saftig, god som den är eller magisk med lite vego-grädde, -glass eller -vaniljsås.

Du behöver:

kakan

  • 150g smält, avsvalnat, mjölkfritt margarin
  • 1dl kokosmjölk eller växtdryck, eller vatten
  • 1,5 dl socker, helst 1 kokossocker och 1/2 vanligt strösocker för bästa smak
  • 3dl mjöl (ex 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl, 1dl majsstärkelse), mjölerna går att byta ut
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 päron: 2-3 dl skurna päronbitar
  • Saft från 1/2 citron, skal från 1 hel
  • 1-2 krm kardemumma
  • Eventuellt något att smöra och bröa en form med, ex olja och majsmjöl.

kokoskaka-täcket

  • 75 g margarin 
  • 1 dl strösocker (gärna 50/50 kokossocker/vanligt strösocker för extramycket kolasmak)
  • 2 msk kokosmjölk 
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 rågad dl kokosflingor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla torra ingredienser till kakan och vispa ihop med dom våta.
  3. Riv i skalet av citronen.
  4. Skala och tärna päronet och pressa saften från halva citronen över, vänd sen ner päronbitarna i kaksmeten.
  5. Häll kaksmeten i en smörad och bröad eller bakplåtspappersklädd springform, grädda långt ner i ugnen i 20 minuter.
  6. När tiden börjar bli färdig för kakan, vispa samman alla ingredienser förutom kokosflingorna till täcket och koka upp så att det tjocknar. Ta av och vänd ner kokosflingorna.
  7. Ta ut kakan och bred ut täcket över den.
  8. Grädda nu istället mitt i ugnen i ytterligare 20 minuter.
  9. Ta ut. Går att servera både varm, ljummen och även kylskåpskall. Så god!