carbonara

Utan mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

För er som vet är ägg nästan det viktigaste i carbonara. Parmesanosten kanske därefter. Grädde? Utan något av det… vet ni… Det går ändå!

Jag gör den på ett mycket annorlunda sätt. Dels ser jag till att verkligen välja fina ingredienser av det som jag KAN (d.v.s. köttet, svartpepparn, persiljan o.s.v.) så att dom får huvudrollen.

Dessutom fuskar jag mycket för att få fram rätt konsistens, krämig och bara lätt-lätt grynig (ni vet som den gryniga parmesanen)

Och vet ni… Om man googlar så är det faktiskt det här man får fram:  ”Pasta alla carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar kol”. D.v.s GLÖM INTE svartpepparn 😉

4 portioner

Du behöver:

  • Glutenfri pasta (se innehållet)
  • 200-300g pancetta/bacon/sidfläsk/stekfläsk MEN obs! se innehållet! (och välja en riktigt ”ren” och fin sort) -man även bytas ut mot någon form av skinka/kassler etc som tåls (rökt kött exempelvis) -måste därmed inte vara fläsk utan kan även göras av ex. kalkon
  • 1gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 3msk solrosfrön (alternativt pumpafrön eller några nötter/frön som tåls)
  • 2dl kokosmjölk (obs! utan tillsatser)
  • 2tsk dijonsenap (obs. Se innehållet)
  • 1tsk vinäger (ex. äppelcider)
  • 1msk B-jäst/näringsjäst (går att utesluta) -ger lätt ostig smak
  • Persilja -färsk för bäst resultat
  • svartpeppar (jag använder hela korn och mortlar -mycket finare smak)
  • ev. salt
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisning
  2. Mixa solrosfrön, kokosmjölk, senap, vinäger och B-jäst till en nästan helt slät massa(enbart mycket lätt grynighet ska kvarstå)
  3. Skär fläsket i bitar
  4. Finhacka lök och vitlök
  5. Hetta upp olja i panna
  6. Stek först lök och vitlök tills det svettas, blir glansigt och häll sedan av
  7. Stek nu fläsket till önskad knaperhet (jag brukar gilla lätt knapert, fortfarande  lite mjukt) -provsmaka gärna
  8. Lägg tillbaka löken i pannan och sänk temperaturen
  9. Häll i kokos/solrosfrömassan
  10. Nu börjar pastan bli färdig och mycket stärkelse finns därför i pastavattnet
  11. Nu slevar du kanske 2-3 dl pastavatten i pannan med fläsket, löken och kokos/solrosfrömassan
  12. Skruva upp tempen på pannan och låt pastasåsen puttra så att pastavattnet bildar en krämig och fyllig sås.
  13. Hacka i persilja efter önskad smak
  14. Krydda med svartpeppar
  15. Smaka av (salt behövs sällan men salta om behövs)
  16. När pastan är klar, häll av vattnet och lägg pastan i såsen
  17. Vänd runt pastan
  18. Servera
  19. Toppa gärna med lite mer persilja och svartpeppar (nymald)
  20. KLART!
  21. Jag serverar helst min carbonara med bara ärtor. MUMS!

Tips! Går att göra vegetarisk med ex. svamp istället. Använd champinjoner förslagsvis och stek på dom, salta och använd istället för köttet