pastasallad

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

Ett perfekt sätt att använda gårdagens rester till att göra en ny maträtt eller ett enkelt sätt att göra ett tillbehör till middagen. Perfekt vid kylskåpsrensning och passar utmärkt som picknick-mat.

Du behöver:

  • Glutenfri pasta (obs! se innehållet, glutenfritt är inte lika med vetefritt exempelvis)
  • Valfria grönsaker, gärna i olika former och färger (ex. morot, gurka, tomat, paprika, purjolök, salladsblad -gärna olika sorter)
  • Ev. frukter (mangobitar, vattenmelon i kuber, vindruvor, äppelbitar)
  • Ev. färdigtillagat kött, valfritt. (skinkbitar, kyckling, korv, tacofärs)
  • Smaksättning (soltorkade tomater, örter, oliver, kapris)
  • Kryddning (salt, peppar, örtsalt, vitlök, paprika m.m)
  • Valfri ”sås”, exempelvis

-vinägrett + kokosmjölk

-enbart vinägrett

-pesto med eller utan tillägg av kokosmjölk för krämighet (se mjölk- och nötfritt recept HÄR)

-skysås (förslag på recept HÄR)

-allergivänlig fusk-majonnäs

-senap

-eller bara sparat pastavatten

Gör så här:

  1. Se till att ha tillgång till tillagat kött (gårdagens rester möjligen) alternativt gör vegetarisk variant som tillbehör till kött
  2. Koka pasta enligt anvisning
  3. Hacka och skär grönsaker, frukter och smaksättning
  4. När pastan kokat färdigt, spara ev. lite av pastavattnet innan du häller av pastan
  5. Lägg åter pastan i den heta kastrullen
  6. Fyll på med alla andra värmetåliga grönsaker, smaksätt och krydda upp
  7. Tillsätt ev. sås/pastavatten (för krämigare pastasallad)
  8. Tillsätt frukt och värmekänsliga grönsaker först vid servering
  9. Servera varm, ljummen eller kall

TIPS! Vår favorit är att återanvända resterna från tacos till pastasalladen