Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Blev bjuden på en god vaniljsås av en god vän och annan allergimamma. Hon tampas precis som jag med det här med att följa recept och måtta ingredienser. Det mesta blir på en höft och beskrivningen lyder ”lite av det o så lite av det och kanske mer av det första om konsistensen inte blev bra” ?? Så… kära Paula hade förstås inget recept. Här kommer dock ett recept på mitt försök till att imitera hennes recept. Vi gör det nog lite olika och gillar kanske även lite olika men den fick godkänt av hennes vaniljsåsälskande dotter iaf. Så. Varsågod. Servera till paj, kall som varm ? och Tacka Paula för underbar inspiration <3

Du behöver:

 • 75 g margarin
 • 1/2 dl klibbrismjöl (eller annat fint mjöl med neutral smak)
 • ca. 3-4 dl vatten (beroende av hur tjock du gillar såsen)
 • 2 msk ljus sirap (både för smak och färg)
 • 1/2 dl vaniljsocker eller vanillinsocker (alternativt socker + vaniljpulver/vaniljpasta)
 • 2/3 krm salt (tro mig)

Gör så här:

 1. Smält margarinet i en kastrull
 2. Tillsätt mjölet och vispa/rör tills att margarin sugits upp av mjölet
 3. Ta av från plattan (viktigt) och tillsätt bara någon dl av vätskan och vispa ut mjöl/margarin-blandningen tills du till en homogen vätska.
 4. Åter till plattan med kastrullen och tillsätt resten av vattnet samtidigt som du kokar upp under omrörning, välj mängd vätska efter önskad konsistens. Låt såsen tjockna.
 5. När du nått rätt konsistens (du kan även använda stavmixer om du fått klumpar) så tillsätter du vaniljsocker och sirap + salt.
 6. JAG personligen tycker att ett litet varv med stavmixer ger både finare färg (ljusare) och en härligare luftighet vilken faktiskt påverkar smaken en del, så JAG kör en snabbis med stavmixer här  också.
 7. Smaka av om du är nöjd med smaksättningen.
 8. Klart!

Finns även 2 andra recept på vaniljsås som du kan finna HÄR och HÄR