pepparkakor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Pepparkakor. Underbar doft och underbart pyssel. Pepparkakor är något som jag bakar med barnen. DÄRFÖR ska det vara lätthanterligt och självklart smaka ljuvligt.

Jag föredrar just till kakorna lite sprödare kakor, som dessa. Degen funkar visserligen utmärkt till hus också, men för dom som känner oss vet ni att våra pepparkakshus brukar få lite stora proportioner och fantasin har inga begränsningar, varpå jag faktiskt gör en aningens hårdare kaka till huset (lite mer socker och sirap och därför även andra ändringar i receptet men det återkommer jag med).

Här är iaf ett lätt recept på pepparkaksdeg, lätt att göra, lätt att hantera och ett toppenresultat!

  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten eller valfri växtdryck
  • 7 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 2dl majsstärkelse, 1dl klibbrismjöl eller bovetemjöl, eller enbart bovetemjöl, alternativt ex. 2 dl vardera av majsmjöl, bovetemjöl, majsstärkelse och 1 dl hirsmjöl/rismjöl). Mjölblandningen går att variera otroligt mycket.
  • 1tsk xanthangummi
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2-3msk pepparkakskryddor (alternativt 1 tsk malen kryddnejlika, 1msk malen kanel, 1msk malen ingefära och 1/2 tsk malen kardemumma -gillar jag) JAG GILLAR NÄR PEPPARKAKOR VERKLIGEN SMAKAR PEPPARKAKOR så snålar INTE på kryddningen =)
  • Upp till 3dl mjöl till utbakning, ex. klibbrismjöl eller blandning av ovannämnda  mjölsorter
  1. Blanda socker, vätska och sirap i en kastrull  och koka upp.
  2. Tillsätt margarinet och låt det smälta
  3. Tillsätt kryddningen
  4. Låt den varma massan svalna helt
  5. Under tiden blandar man samman mjölblandningen
  6. Tillsätt nu resten av dom torra ingredienserna till mjölblandningen
  7. Rör ner den avsvalnade sockerblandningen i dom blandade torra ingredienserna
  8. Rör till en smet, bara vänd runt med träslev eller slickepott. Den ska vara mjuk och kladdig, den stelnar sen i kylen
  9. Täck bunken med plastfolie och förvara i kylen
  10. Behöver åtminstone 1natt (alternativt 8-10h) i kylen för att sätta sig -varför jag alltid förbereder den på kvällen så vi kan baka nästa dag
  11. Inför bakning: ta gärna ut degen någon timme innan så att den har rumstemperatur.
  12. När degen används är det bara att arbeta den på mjölat bakbord tills degen är smidig, att arbeta degen gör gott för den. Arbeta in lite mer mjöl i den. Använd sen lite mjöl vid kavlande under degen och på kaveln
  13. Du kan om du vill ta hjälp av bakplåtspapper att kavla ut på för ännu mindre risk att degen fastnar
  14. Kavla ut (jag kavlar tunt tunt, kanske bara 2 mm tjock för vi gillar tunna pepparkakor), stansa ut pepparkakor.
  15. Grädda på bakplåtsklädd plåt i 175 grader i ca. 7-9min
  16. Låt kallna  plåten

pepparkakor2

KRISTYR:

  • 2dl florsocker
  • 1msk vit sirap
  • ca 1msk vatten (jag rör ut lite i taget eftersom att det beror på vilket florsocker som används)
  1. Mät upp florsocker
  2. Tillsätt sirapen och sen vattnet lite i taget under omrörning tills du får en smidig men inte alltför lättrinnande massa
  3. Jag spritsar sen min med hjälp av fryspåsar

kristyr1

OM du ska färga kristyren tillsätter du färgen INNAN vattnet (karamellfärg eller livsmedelsfärg eller naturliga färger så som kakao, havtornspulver, blåbärspulver, lingonpulver etc)