Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Den klassiska dammsugaren i julsmak. Dammsugarna går att göra på 2 vis, antingen med mjuk pepparkaka (i smulor) som bas, eller med valfria neutrala kaksmulor (ex muffins, tårtbottnar mm).
Nr 1
Du behöver:
- 5 dl smulor av mjuk neutralt smakande kaka, ex muffins (jag sparar alltid diverse överblivna eller t.o.m misslyckade torra kakor i smulor i frysen)
- 1/2 dl mjölkfritt margarin
- 1/2 dl socker
- 2 msk sirap
- 1 msk kokosmjölk
- 1 msk pepparkakskryddor
- sockerpasta eller marsipan att rulla runt
- Smält choklad att doppa kanter i
Gör så här:
- Börja med att smula till kaksmulorna, fördela eventuella större bitar i små
- Koka upp socker, margarin, sirap och kokosmjölk -ta av från plattan och tillsätt pepparkakskryddorna
- Rör ner den heta blandningen bland kaksmulorna och rör ihop till en jämn men kladdig deg.
- Plasta in och kyl 1 h så den stelnar
- Rulla sen ut till 2 avlånga längor, lägg på utkavlad sockerpasta och rulla in.
- Skär i bitar och doppa kanter i smält choklad
Nr 2
- 5 dl smulor av mjuk pepparkaka, recept finns på bloggen HÄR.
- 50g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
- 1 dl florsocker
Gör så här:
- Smula samman kakan
- Blanda med margarin och socker
- Arbeta samman ordentligt till en homogen deg
- Rulla ut till 2 avlånga längor och kyl för att stelna
- Ta ut och lägg på utkavlad sockerpasta och rulla in.
- Skär i bitar och doppa kanter i smält choklad