Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Den klassiska dammsugaren i julsmak. Dammsugarna går att göra på 2 vis, antingen med mjuk pepparkaka (i smulor) som bas, eller med valfria neutrala kaksmulor (ex muffins, tårtbottnar mm).

Nr 1

Du behöver:

  • 5 dl smulor av mjuk neutralt smakande kaka, ex muffins (jag sparar alltid diverse överblivna eller t.o.m misslyckade torra kakor i smulor i frysen)
  • 1/2 dl mjölkfritt margarin
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 1 msk kokosmjölk
  • 1 msk pepparkakskryddor
  • sockerpasta eller marsipan att rulla runt
  • Smält choklad att doppa kanter i

Gör så här:

  1. Börja med att smula till kaksmulorna, fördela eventuella större bitar i små
  2. Koka upp socker, margarin, sirap och kokosmjölk -ta av från plattan och tillsätt pepparkakskryddorna
  3. Rör ner den heta blandningen bland kaksmulorna och rör ihop till en jämn men kladdig deg.
  4. Plasta in och kyl 1 h så den stelnar
  5. Rulla sen ut till 2 avlånga längor, lägg på utkavlad sockerpasta och rulla in.
  6. Skär i bitar och doppa kanter i smält choklad

Nr 2

  • 5 dl smulor av mjuk pepparkaka, recept finns på bloggen HÄR.
  • 50g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Smula samman kakan
  2. Blanda med margarin och socker
  3. Arbeta samman ordentligt till en homogen deg
  4. Rulla ut till 2 avlånga längor och kyl för att stelna
  5. Ta ut och lägg på utkavlad sockerpasta och rulla in.
  6. Skär i bitar och doppa kanter i smält choklad