Det är fortfarande pepparkaksdeg (som från kakorna) och egentligen kan man använda den vanliga degen även till hus MEN i och med att skapelserna i vårat hem iaf brukar bli skapligt kreativa (Pippihus, riddarborg, segelbåt, ninjatempel) på önskemål från sonen så är det bättre att ha en lite mer hållbar pepparkaka och därmed en deg som ger lite ”hårdare” kakor medan dom man äter till kaffet eller glöggen gärna får vara lite mer spröda. Kakan från husen är fortfarande god att äta.
Så, hur gör man detta då? Jo, egentligen bara mer socker och sirap och eftersom att detta blir till vätska när det smälts så även lite mer mjöl. Utgår från mitt vanliga recept men modifierar enligt nedan:
- 100 g mjölkfritt margarin
- 2 dl ljus sirap
- 3 dl socker
- 1 dl vatten eller valfri växtdryck
- 8 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 2dl majsstärkelse, 2dl klibbrismjöl eller bovetemjöl)
- 1tsk xanthangummi
- 1,5 tsk bikarbonat
- 2-3msk pepparkakskryddor (alternativt 1 tsk malen kryddnejlika, 1msk malen kanel, 1msk malen ingefära och 1/2 tsk malen kardemumma -gillar jag) JAG GILLAR NÄR PEPPARKAKOR VERKLIGEN SMAKAR PEPPARKAKOR så snålar INTE på kryddningen =)
- 2-3dl mjöl vid utbakning
Gör så här:
- Blanda socker, vätska och sirap i en kastrull och koka upp.
- Tillsätt margarinet och låt det smälta
- Tillsätt kryddningen
- Låt den varma massan svalna
- Under tiden blandar man samman mjölblandningen
- Tillsätt nu resten av dom torra ingredienserna till mjölblandningen
- Rör ner den avsvalnade sockerblandningen i dom blandade torra ingredienserna
- Rör till en smet, bara vänd runt med träslev eller slickepott. Den ska vara mjuk och kladdig, den stelnar sen i kylen
- Täck bunken med plastfolie och förvara i kylen
- Behöver åtminstone 1natt (alternativt 8-10h) i kylen för att sätta sig -varför jag alltid förbereder den på kvällen så vi kan baka nästa dag
- När degen används är det bara att arbeta den på mjölat bakbord tills degen är smidig
- Kavla sen ut på bakplåtspapper för att slippa flytta bitarna efter att du skurit ut dom (så att formen inte ändrar sig)
- Använd gärna mjöl under degen och på kaveln vid utkavlande
- Kavla ut till ca 2-3mm tjock, skär ut enligt den mall du valt eller gjort. Ta bort överbliven deg
- Dra över papperet till en kall ugnsplåt
- Grädda i 175 grader i ca. 9min
- Låt kallna på plåten
Jag monterar mina bitar i varandra med smält socker.
Dekorerar med kristyr och ibland detaljer av sockerpasta. Allt ska helst vara ätbart. Ibland får leksaker ( så som playmobil) agera rekvisita också =)
Ibland när det går åt mycket kristyr kan kakan återigen mjukna lite (av vätskan), då brukar jag torka den i ugnen med bara ugnslampan på för att den ska stelna