fröpepp3

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter, jäst, bakpulver och möjligt till HELT sockerfritt

Med vänner och bekanta som inte äter socker råkade detta recept komma till liv. Susanna och Anna i åtanke. Fick lov att utveckla fröknäcke-receptet till ett alternativt pepparkaksrecept av nyttigare, lite mer ”vuxen” och HELT sockerfri variant. Har nu provat göra den med alternativ sötning också, och bägge sätten fungerar lika bra. Faktiskt förvånansvärt gott. Även om inte som vanliga pepparkakor, som förstås är fulla med socker, men ett oerhört väldoftande och trevligt alternativ (eller bara som juligt tilltugg till förrätten kanske).

Du behöver:

  • 1dl majsmjöl
  • 1dl rismjöl
  • 1dl linfrön
  • 0,5dl kokosmjöl
  • 0,5dl neutral olja (exempelvis raps)
  • 3dl kokhett vatten
  • ca.  1-1,5msk pepparkakskryddor (mängd beroende av önskad styrka i smaken)
  • ev. 2tsk sötning (lönnsirap eller honung) men går helt att skippa utan problem, jag tror jag föredrog den osötade varianten här

Tips! Du kan säkerligen använda några frön också men tänk på att finhacka dom så att bitarna inte försvårar stansandet av kakorna.

fröpepp  fröpepp2

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser
  2. Tillsätt oljan och ev. sötning
  3. Häll sen på det upphettade vattnet (direkt från plattan eller vattenkokaren)
  4. Rör om med träslev eller slickepott tills du får en jämn och len deg
  5. Låt svälla ca 5minuter
  6. Nu  kan du antingen kavla ut degen direkt EMELLAN 2st. bakplåtspapper alternativt bre ut den på bakplåtspapper med hjälp av slickepott (degen är kladdig och SKA så vara)
  7. Degen täcker ett bakplåtspapper (blir ca 2-3mm i tjocklek då)
  8. Observera att degen INTE sväller då den inte innehåller något jäsningsmedel
  9. Stansa eller skär ut kakor
  10. Dra bort överflödsdegen, det går också att förflytta kakorna men det är betydligt lättare att låta dom ligga kvar
  11. Grädda sen kakorna på bakplåtspapperet, på bakplåt i 150grader i ca. 30minuter
  12. Använd överflödsdegen för att göra fler kakor.
  13. För mig blev det totalt 2 st plåtar fulla med kakor
  14. Hade bägge plåtarna i ugnen samtidigt vid gräddning, bara skiftade placering (över/under) efter halva gräddningstiden
  15. Låt svalna på plåten