Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, ris och majs bl.a. Veganskt.

En underbart mjuk och pepparkakssmakande kaka med en len glasyr och pepparkaksströssel. Eftersom att pepparkakskryddor ger så mycket smak valde jag att göra det här receptet med bovetets underbara egenskaper och samtidigt därmed få den fri även från majs och ris (för dom med dessa allergier), man kan förstås justera mjölet ytterligare ändå.

Du behöver:

kakan

  • 4 dl bovetemjöl eller 5 dl mjöl (1,5 vardera av majs och hirs/ris + 2 majsstärkelse)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 3 dl florsocker 
  • 1 dl äppelmust (neutraliserar bovetets bismak, vatten eller växtdryck fungerar också)
  • 1,5 dl vatten
  • 100 g mjölkfritt margarin eller 1 dl neutral olja (ex rapsolja)

glasyren

  • 100 g bredbart mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • Valfritt med lite vaniljessens

Gör så här:

  1. Smält margarinet och låt svalna
  2. Måtta upp alla torra ingredienser och blanda ner vätskorna
  3. Vispa till en jämn smet
  4. Häll i en smord och bröad (margarin och mjöl funkar bra) eller bakplåtspappersklädd form på ca 20×30 cm
  5. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter på 175 grader
  6. Ta ut och låt svalna
  7. Blanda samman ingredienserna till glasyren och toppa kakan
  8. Strö över krossade pepparkakor (finns flera recept på pepparkaksdeg på bloggen) eller annan valfri topping