Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En oerhört god och smakrik sås, perfekt till kött. Variationsmöjligheten är också stor. Variera mellan val av peppar: ex. grönpeppar, blandning grön- och rosépeppar, 3-5 pepparsorter (svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar, rosépeppar, kryddpeppar). Variera också juicen/gelén för olika slutresultat.

Du behöver:

  • 1,5 dl buljong (jag kör hemkokt), eller fond + vatten (gärna viltfond i sådana fall)
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 1 dl gelé eller juice (gärna svartvinbärs eller röd vinbärs alternativt lingon/tranbär). Tål du är rödvin här också ett perfekt alternativ.
  • 1 msk peppar (Iaf av grönpeppar men mindre om stora mängder svartpeppar eller vitpeppar. Av grönpeppar, rosépeppar och kryddpeppar funkar större mängd. Du kan smaka av under tillredningens gång. Men sammanfattningsvis, MÄNGDER av peppar)
  • 1 tsk senap (går att utesluta)
  • 1 tsk vinäger
  • redning (klibbrismjöl eller majsstärkelse)
  • salt

Gör så här:

  1. Mortla kryddorna
  2. Blanda samman alla ingredienser förutom redningen och saltet
  3. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra i 5minuter
  4. Smaka av. Eftersom att min buljong är salt behöver jag minimalt med salt
  5. Annars, salta efter tycke
  6. Tillsätt ev. mer peppar
  7. Låt gärna stå på svag värme ytterligare några minuter för att smakerna verkligen ska ta sig
  8. Red av
  9. Nu kan du välja att antingen sila av eller låta bli (för att bli av med eventuella större bitar peppar
  10. Jag silar, men väljer sen att servera toppad med nymortlad peppar för lite krisp och extramycket smak