pita2

Ingredienser:

  • 50g jäst
  • 4dl vatten, 37grader
  • 7dl mjöl (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 2dl klibbrismjöl, 2dl majsstärkelse)
  • 3tsk xanthangummi
  • 2tsk salt
  • 3msk mjölkfritt margarin
  • ca. 1dl rismjöl till utbakning

pita

Gör så här:

Blanda samman alla torra ingredienser (utom mjölet till utbakningen)

  1. Lös upp jästen i vattnet
  2. Rör ner vätskan i mjölblandningen
  3. Arbeta till en deg med hjälp av degkrokar på elvisp eller matberedare
  4. Tillsätt sist margarinet och arbeta in det
  5. Degen ska vara kladdig!
  6. Låt jäsa 1h
  7. Sätt ugnen på 200 grader
  8. Ta fram grillpanna (om du har), eller vanlig panna MEN receptet fungerar även utan (bara med ugn)
  9. När färdigjäst häll ut degen på välmjölat bakbord (fortfarande kladdig) och arbeta in mer mjöl (rismjöl förslagsvis) för det brukar behövas. Degen ska inte arbetas allt för hårt med händerna men ska ändå vara hanterbar.
  10. När degen känns lagom lättarbetad lägg över den på bakplåtspapper
  11. Se till att ytan är välmjölad och kavla försiktigt ut tunt så det täcker ett bakplåtspapper i storlek som ugnsplåt (vanligt ark)
  12. Använd bakplåtspapperet som hjälp för att vända över degen så att den blir dubbelvikt
  13. Kavla återigen lite lätt (men än mer försiktigt) -degen ska gå ihop lite men ändå lämna en lätt spalt emellan för “tomrummet” inuti pitabrödet
  14. Använd någon rund form i förslagsvis storlek om 14-15 cm (men valfritt) för att stansa ut cirklar, bra att ex. använda en skål eller djup tallrik, gärna med lite bredare kant för att verkligen trycka samman dom 2 degplattorna i kanterna
  15. Upprepa kavling, vikning, kavling, stansning tills du använt hela degen till pitabröd (blir ca. 6-8st)
  16. Vänd brödcirklarna lätt i mjöl
  17. Hetta upp grillpanna eller stekpanna till medelhög värme
  18. Grädda bröden i torr panna någon halv minut på varje sida ( tills lite yta eller ränder)
  19. Lägg bröden på bakplåtsklädd ugnsplåt och grädda färdigt mitt i ugnen i ca. 5minuter. (Man kan även strunta i stekningen och enbart grädda i ugn men då föreslår jag att man gräddar på het ugnsplåt- dvs att man förvärmt ugnsplåten i ugnen och förflyttar bakplåtspapper med bröd ovanpå den. Gräddas då kanske 8-10min)
  20. Låt svalna under bakduk
  21. Skär upp och fyll