plankstek

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och vanlig potatis bl.a.

Lite annorlunda variant på plankstek. Fri från mycket men ändå likt originalet både i utseende och smak. Entrecote, sötpotatismos, juiceskysås, vegan-bearnaise, kokt sparris, baconinlindad haricovert och ugnsrostad tomat.

Du behöver:

  • Sötpotatis (du kan förstås använda vanliga potatis om det tåls alternativt andra rotfrukter)
  • Valfritt kött -nöt, fläsk, kyckling (vi tog entrecote) (man kan ju även göra fisk på planka för dom som tål)
  • Sparris
  • Tomat
  • Haricoverts
  • Bacon
  • Mjölkfritt margarin
  • Salt
  • Peppar
  • Juiceskysås enligt recept HÄR
  • Vegan-bearnaise enligt recept HÄR

Gör så här:

  1. Skala och skär sötpotatisen i småbitar, koka i saltat vatten tills mjuk
  2. Förbered såserna
  3. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i sparris och sjud i ca 5 minuter och skölj sen i kallt vatten
  4. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i haricoverts och sjud i ca 3 minuter och skölj sen i kallt vatten
  5. När sötpotatisen är mjuk, sila av (men spara aningens av vattnet). Mosa potatisen, salta, peppra och tillsätt mjölkfritt margarin efter smak. Använd det sparade vattnet för att få till en fin konsistens på moset. Jag föredrar även att köra ett varv med stavmixer för slät konsistens.
  6. Fyll moset i  sprits
  7. Förvärm planka på 220grader i 20minuter
  8. Ta ut och spritsa på moset.
  9. Lägg på tomathalva, salta och peppra
  10. Linda in haricoverts i bacon och placera på plankan
  11. Kör in plankan i ugnen i ca. 10minuter
  12. Stek under tiden köttet som du kryddar efter eget tycke. Låt köttet vila
  13. När plankan är klar, placera på köttet (köttet går förstås att även bara förbryna lätt för att låta gå klart i ugnen med plankan)
  14. Häll på såser och servera