Det här är min magiska polkagrisbakelse. Kladdigaste och smaskigaste bakelsen med riktigt julig smak. Går att göra i stor form, som kaka i springform eller i styckformar. Du kan även göra något steg i taget om du bara har lite tid åt gången. Fungerar att göra både med polkagris och med pepparmyntsolja beroende av tillgång.

Du behöver:

Kladdkakan

  • 2,5 dl socker
  • 50g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk)
  • 4 msk kakao
  • ca. 3 dl bovetemjöl eller annan glutenfri mjölblandning
  • 1 krm salt
  • 3 krm bakpulver
  • något att smöra och bröa en form med, mjölkfritt margarin och kakao exempelvis

Polka-chokladfyllning

  • 100 gram mjölkfritt margarin
  • 3-4 dl florsocker, beroende på vilken stärkelse florsockret innehåller eller om du använder en utan stärkelse
  • 3 msk kakao
  • 2 msk kokosgrädde
  • 1/2 dl krossade polkagrisar (eller någon droppe pepparmyntsolja)

Polkagrädde

  • 2,5 dl vispbar vegansk grädde, jag kör schlagfix här
  • 1/2 dl krossade polkagrisar som smälts ut i 1/2 dl kokosmjölk eller ta bara någon droppe pepparmyntsolja efter smak
  • Valfritt med 1 tsk gelatinpulver utspädd i 1 msk vatten och sedan smält över vattenbad för stabilisering
  • Valfritt med några droppar rosa livsmedelsfärg

Chokladtopping

  • 80 g mjölkfri choklad (hackad eller knappar)
  • 3 msk kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri)
  • 1 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 0,75 dl hett vatten
  • 1,5 tsk agar agar

Gör så här:

  1. Börja med kladdkakan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rör ihop socker och margarin med vätskan. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom sen till vätskan. Blanda ordentligt till en homogen smet. Häll ner smeten i en smörad och bröad form. Grädda i ca 35 minuter. Ta ut och låt kladdkakan svalna innan du toppar
  4. Gör nu fyllningen. Lägg polkagrisar, margarin och kokosmjölk i en kastrull och låt allt smälta samman under omrörning. Ta av från plattan. Sikta i kakao och florsocker och vispa ihop. Fördela ut över kladdkakan och låt svalna helt.
  5. Gör nu polkagrädden. Vispa ihop ingredienserna. Bred ut över kakan och nu kan du frysa en stund för snabbare stabilisering, eller kyl.
  6. Sist nu chokladtoppingen. Börja med att vispa samman det heta vattnet med agar och låt stå och svälla. Koka upp sirap, det kalla vattnet och socker tills det börjar bli lite lätt sirapslikt, ha koll, rör om och ta av efter några minuter på hög temp. Ta av från plattan och tillsätt agarblandningen. Låt puttra någon minut. Hacka upp chokladen och lägg i en värmetålig skål tillsammans med kokosmjölken. Häll den heta sockerlagen med agar över choklad och kokosmjölk och låt stå nån minut så att chokladen smälter, rör sen runt till en jämn blandning. Sila av och låt svalna till åtminstone fingervarmt innan du toppar kakan med det sista momentet.