Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En mjuk chokladkaka med smak av polkagris, toppad med chokladtryffel och polkakrisp.
Du behöver:
Kakan
- 1 dl neutral olja (ex. raps) alternativt 100g smält mjölkfritt margarin
- 2,5 dl kokosmjölk eller annan vätska
- 1,5 dl socker
- 1/2 dl krossade polkagrisar (eller pepparmyntsolja för smak men då Får du nog addera ett par matskedar socker i smeten)
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakaopulver
- 2 tsk bakpulver
- 4 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl/hirsmjöl och 1 dl majsstärkelse)
- 1 tsk xanthangummi alternativt dubbel mängd fiberhusk
Tryffeln
- 125 g mjölkfri choklad
- 1/2 dl kokosmjölk
- 2 msk mjölkfritt margarin
- Krossade polkagrisar att toppa med, alternativt valfritt strössel
Gör så här:
- Börja med kakan
- Sätt ugnen på 200 grader
- Koka upp kokosmjölken med polkagrisarna under omrörning, så att polkagrisarna smälter
- Ta av från plattan och tillsätt olja för att kyla ner, se till att vätskan svalnat innan du fortsätter
- Sikta alla torra ingredienser i en skål och tillsätt vätskan, vispa till jämn smet
- Häll ut i en bakplåtspappersklädd eller smörad och bröad form (margarin och kakao fungerar bra för detta)
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter
- Ta ut och låt svalna
- Nu gör du tryffeln
- Hacka upp chokladen och lägg i en värmetålig skål
- Koka upp margarin och kokosmjölk och häll över chokladen, låt stå någon minut så att chokladen mjuknar
- Rör sen ihop till en jämn tryffel, bred ut på kakan
- Toppa med krossade polkagrisar
- Kyl
- Klart!