Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En mjuk chokladkaka med smak av polkagris, toppad med chokladtryffel och polkakrisp.

Du behöver:

Kakan

  • 1 dl neutral olja (ex. raps) alternativt 100g smält mjölkfritt margarin
  • 2,5 dl kokosmjölk eller annan vätska
  • 1,5 dl socker
  • 1/2 dl krossade polkagrisar  (eller pepparmyntsolja för smak men då Får du nog addera ett par matskedar socker i smeten)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl/hirsmjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi alternativt dubbel mängd fiberhusk

Tryffeln

  • 125 g mjölkfri choklad
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • Krossade polkagrisar att toppa med, alternativt valfritt strössel

Gör så här:

  1. Börja med kakan
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Koka upp kokosmjölken med polkagrisarna under omrörning, så att polkagrisarna smälter
  4. Ta av från plattan och tillsätt olja för att kyla ner, se till att vätskan svalnat innan du fortsätter
  5. Sikta alla torra ingredienser i en skål och tillsätt vätskan, vispa till jämn smet
  6. Häll ut i en bakplåtspappersklädd eller smörad och bröad form (margarin och kakao fungerar bra för detta)
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter
  8. Ta ut och låt svalna
  9. Nu gör du tryffeln
  10. Hacka upp chokladen och lägg i en värmetålig skål
  11. Koka upp margarin och kokosmjölk och häll över chokladen, låt stå någon minut så att chokladen mjuknar
  12. Rör sen ihop till en jämn tryffel, bred ut på kakan
  13. Toppa med krossade polkagrisar
  14. Kyl
  15. Klart!