Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Går även att göra fritt från majs och ris

Papper för vårrullar på valfri bas. Min favorit här måste bli bovete, åtminstone för matigare vårrullar. Tveklöst enklast att hantera. Smidigast ”papper” som resultat. Alla dock väldigt bra och likvärdiga att fritera, alla krispiga. Majs ger något finare färg, med lite gurkmeja i smeten för bovete- och risbasen skulle nog också kunna ge denna gyllenbruna färg. Majs ger något sötare resultat och skulle eventuellt passa något bättre till söta efterrättsvårrullar.

Eftersom att jag aldrig gjort något liknande förut bedömer jag svårighetsgraden för receptet som åtminstone medelsvårt. Men när man får in lite teknik går det lätt som en plätt. Ett papper görs på ca 1,5 minuter. Läs hela receptet innan du sätter igång.

Du behöver:

  • Mjöl (ex. bovete-, majs- eller ris-)
  • Fiberhusk eller xanthangummi
  • Bakpulver
  • Vatten

Nedan följer 2 varianter av recepten beroende på om du använder xanthan eller fiberhusk, mjölet kan du ta vilket som av majs, ris eller bovete. Klibbrismjöl skulle jag inte rekommendera och inte majsstärkelse heller, möjligen som Max 1/3 av mjölblandningen. Jag personligen tycker att slutresultatet blev bättre utan.

6 st papper

Med fiberhusk

  • 1 dl mjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 120 ml kallt vatten

Med xanthangummi

  • 1 dl mjöl
  • 2 krm xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kallt vatten

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Blanda i vattnet
  3. Låt smeten svälla 10 minuter
  4. Olja en kall panna
  5. Hetta upp den till medel till låg temp, på min spis är det  på 4 av 9. Är pannan för varm stelnar smeten innan man hinner bre ut den. Resultatet kan bli för tjocka men även för krispiga o torra pwpper -funkar inte att använda till vårrullar. Spricker även lätt.
  6. Torka av oljan med hushållspapper så pannan blir helt torr igen (men är nu oljad i grunden)
  7. Nu har jag inget bättre sätt att förklara än att lägga upp videoklipp, titta på den här nedan
  8. Man klickar alltså ut smet i pannan
  9. Sen får man med valfritt hjälpmedel/redskap tämligen snabbt bre ut smeten riktigt tunt (men samtidigt inte för tunt) -prova er fram eller försök efterlikna det på klippet (eller kom på en bättre idé)
  10. Du kan även ta lite smet på fingret och bre ut på eventuella små håligheter (pannan ska alltså inte vara varmare än att du nätt o jämt faktiskt kan pilla i den lite snabbt)
  11. Låt smeten börja torka/stelna, när du ser att kanterna börja stelna och eventuellt t.o.m börjar lossa lite från pannan försöker du fånga en kant
  12. Ta tag och dra försiktigt av ”papperet” från pannan, vänd bara som hastigast även på andra sidan -bara ett par sekunder. Man kan behöva hjälpa till försiktigt med en stekspade men i regel lossnar papperet som bäst när den är helt klar.
  13. Lägg för att vila
  14. Upprepa
  15. Låt papprena kallna

Vårrullar:

  1. Lägg valfri fyllning på papperet
  2. Vänd in från bägge sidor mot mitten, rulla ihop
  3. Fäst på kanten med hjälp av olja och låt vila en stund med den fästa kanten nedåt
  4. Fritera tills gyllenbruna och krispiga i ca 170-190 gradig olja