Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

En ljuvlig potatiskaka att servera som den är, till en sallad exempelvis, alternativt som tillbehör till något. Så otroligt krispigt yttre men saftigt inre. Väldigt enkel att göra och SÅ värt det.

8 portioner

Du behöver:

stanning 2.0

  • 5 dl vätska, ex 2,5 dl vardera av kokosgrädde/kokosmjölk (asiatisk och ren tillsatsfri) och vatten eller bara 5 dl valfri växtdryck/grädde (vatten går också bra men fettet i kokosmjölken bidrar till att förhöja smaken, buljong är ett bättre alternativ än vatten)
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 dl majsmjöl
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kala namak /svavelsalt -ger äggsmak eller örtsalt (valfritt)

potatiskakan/fyllningen

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 1/2 purjolök (3 dl strimlad)
  • 1 vitlöksklyfta (valfritt)
  • 3 msk gräslök (valfritt)
  • 50-75 g mozzarella eller falsk parmesan från Green vie (eller annan vegansk ost MEN är absolut inte nödvändigt alls, går att skippa helt alternativt exempelvis byta ut mot glutenfritt ströbröd att toppa med
  • salt och peppar
  • Mjölkfritt margarin att smöra formen med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skala och skiva potatisen tunt
  3. Tvätta och strimla purjolöken, pressa/riv vitlöken och hacka gräslöken
  4. Blanda alltsammans, salta och peppra
  5. Nu gör du stanningen
  6. Bara blanda samman alla ingredienser och vispa/mixa -låt vila ett par minuter
  7. Smöra en ugnsform (jag föredrar springform men går att göra i valfri, både stor eller portionsformar)
  8. Spara undan 2 dl stanning, resten blandar du ordentligt med potatisen-lök-blandningen
  9. Lägg potatisen i formen och toppa med resten av stanningen
  10. Toppa också eventuellt med vego-ost (finriven tycker jag, absolut inte grovriven) eller ströbröd, alternativt skippa -stanningen duger i sig som topping
  11. Grädda mitt i ugnen i 1,5 h (täck med aluminiumfolie ifall den skulle råka bli för mörk i färgen men det behöver inte jag)