Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Ett himla enkelt och gott sätt att tillaga kött. Lite förberedelser och sköter sig själv sen i ugnen. Himla gott till mängder av rätter. Ät köttet med bröd (som wraps, hamburgare eller i pitabröd exempelvis), eller med ris, potatis, sallad eller t.o.m med pasta. Ät köttet med valfria såser (ex. BBQ, bearnaise, salsa, guacamole eller smaksatt majonäs för variation). Du kan även göra just en sås eller gryta (ex. till ris eller pasta) och lägga köttet däri). Glöm heller inte att ta tillvara skyn/buljongen från tillagningen för att använda som bas i en ljuvlig och smakrik sås antingen till just denna rätt eller för annat tillfälle till ex. en grillad köttbit, gärna med lite vitlöks”smör” till.

Går att göra med både Fläsk- och Nötkött och smaksättningen går att variera oändligt, allt från inget till massor. Här följer mina favoritsätt att tillaga både nöt och fläsk. Nöt tycker jag om att ge lite mer hjälp på traven med smakerna.

NÖT (beef)

Du behöver:

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 kg högrev
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk grovkrossad svartpeppar
  • 1 tsk riven muskot
  • 1 tsk curry (förvånansvärt gott)
  • 2 dl vatten
  • 1-2 tsk vinäger (inga problem att utesluta)
  • 2 msk lönnsirap (inga problem att utesluta)
  • olja för stekning

Gör så här: 

  1. Dela köttet i 2 delar
  2. Rör in dom torra kryddorna i köttet
  3. Fräs köttet i olja i het panna enbart för lite yta
  4. Hacka lök och vitlök och lägg i en gryta  med lock. Tillsätt även resterande ingredienser och köttet sist ovanpå
  5. Kör in köttet i gryta med locka i ugnen på 125grader i 5h
  6. Ta ut, och lyft ur grytan.
  7. Dela köttet med hjälp av 2 gafflar
  8. Fukta köttet med lite av skyn, spara resten som buljong eller bas till sås
  9. Servera köttet på valfritt sätt med valfria tillbehör

FLÄSK

  • 2 gula lökar
  • 3vitlöksklyftor
  • 1kg benfri fläskkarré
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk grovkrossad svartpeppar
  • 2 dl vatten
  • 1-2 tsk vinäger (inga problem att utesluta)
  • 2 msk lönnsirap (inga problem att utesluta)
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Rör in dom torra kryddorna i köttet
  2. Fräs köttet i olja i het panna enbart för lite yta
  3. Hacka lök och vitlök och lägg i en gryta med lock
  4. Tillsätt även resterande ingredienser och köttet sist ovanpå
  5. Kör in köttet i gryta med lock i ugnen på 125grader i 5h
  6. Ta ut, och lyft ur grytan.
  7. Dela köttet med hjälp av 2 gafflar (ta bort eventuella större bitar av fett
  8. Fukta köttet med lite av skyn, spara resten som buljong eller bas till sås