Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Supermumsiga små rutor till fikat. Superenkelt att göra.

Du behöver:

quinoa-fudgen

  • 2 dl kokosmjölk (ren asiatisk tillsatsfri, inte ”dryck”
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk mjölkfritt margarin (går att skippa)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt eller 2
  • 2 dl puffad quinoa (går att byta mot puffad hirs, puffat bovete eller puffad ris men med det sistnämnda skulle jag hacka upp det en del, går även att byt ut mot cornflakes)

tryffeln

  • 200g mjölkfri choklad, gärna en med exempelvis apelsinsmak
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Först kokar man fudge. Det är väl lite enkelt beskrivet en kola som man vispat under avsvalning vilket ger en mycket mjukare och luftigare konsistens, inget segt eller kladdigt.
  2. Koka upp ingredienserna och låt puttra (rör om då och då och se till att det inte kokar över) tills det når en temperatur på ca 117-120 grader
  3. Ta av och vispa under avsvalning tills det tjocknar, blir mer matt istället för glansigt i utseende, ofta krävs det att man vispar till ca 60 grader i vanliga fall men då även quinoan kommer att sänka temperaturen så kan man stanna tidigare här, vid ca 70/80-grader.
  4. Vänd ner quinoan och platta ut allt i en form, ca 15×20 är lagom i storlek, som du klätt med bakplåtspapper
  5. Ställ i kylen
  6. Gör tryffeln
  7. Hacka upp chokladen och lägg i värmetålig skål
  8. Koka upp resterande ingredienser och häll över chokladen, låt det stå en stund för att chokladen ska börja smälta
  9. Rör sen runt tills all choklad smält och du fått till en men chokladröra, låt svalna till rumstemperatur och täck sen quinoa-fudgen, strö på lite salt och kyl på nytt
  10. Skär upp i lagom munsbitar