Grunden är densamma som tillagad salsa men slutresultatet är enligt mig HELT annorlunda.

Det blir som en mycket saftig sallad som faktiskt egentligen fungerar som en sås den också

råsalsa

Även här är smakkombinationerna oändliga

Tanken är att blanda finhackade frukt/grönsaker i kombination av

  • sött(naturlig sötma i frukt och grönt/socker/honung/agave)
  • surt (naturlig syra i frukt/vinäger/ättika/citron/lime)

&

  • ev. valfri kryddning (örter så som persilja, koriander, basilika eller vitlök, chili exempelvis)

med

  • ev. vinägrett (olja, vinäger)

Exempel:

Mangosalsa (passar perfekt till fågel)

Ingredienser:

  • 1st färsk, mogen mango
  • 1st rödlök
  • 1st röd chili
  • 1st tomat
  • 1st lime
  • basilika
  • vinäger + olja (går att utesluta)
  • salt + peppar (går att utesluta)
  • ev. sötma (socker/honung/agave)

Gör så här:

  1. Finhacka allt, tillsätt riven limeskal och limesaft, tillsätt olja och ev. vinäger samt ev. kryddning och socker
  2. Balansera smakerna
  3. Låt dra några minuter

KLART!

Andra favoritkombinationer är:

  1. Melon & tomat: Vattenmelon, tomat, rödlök, basilika, olja, vinäger
  2. Tomat & mango: Tomat, mango, koriander, olja och vinäger + ev. socker
  3. Gurka & melon: Gurka (urkärnad, skalad och delad i tunna halvmånar) + honungsmelon, persilja och salladslök + olja och vinäger
  4. Paprika: paprika i olika färger (röd, gul, orange, grön), rödlök, persilja, vitlök, olja och vinäger
  5. Svarta bönor: tomat, paprika, kiwi, persilja, rödlök, svarta bönor och olja + vinäger
  6. Ananas & mynta: ananas (färsk och mogen), mynta, salladslök + olja och vinäger
  7. Asiatiskt: Mango, riven ingefära, tomat, koriander och olja + vinäger

Bara hacka upp, balansera smaker och krydda av. Låt gärna dra en stund. Servera kall.