rabarberkladdis2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Har på senare tid diverse recept på ”rabarberkladdkaka” cirkulera. Finns både med större delar rabarber ovanpå och med hackade rabarber inuti. Tanken är väl dock att kakan ska vara en ”knappt” färdiggräddad kladdig rabarberkaka. Kände mig förstås tvungen till att göra en allergivänligare variant. Har ingen aning om hur ursprungskakan ska smaka men min smakade då rabarber iaf =)

Du behöver:

  • 125g margarin
  • 2dl socker
  • 1/2dl ljus sirap
  • 2tsk vaniljsocker
  • 1,5tsk bakpulver
  • 3,5dl mjöl (ex. 1,5dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 3 rågade msk rabarberkräm (gärna hemkokt, eller varför inte äppelmos men ärligt talat tror jag helt klart att den hemkokta rabarberkrämen gör väldigt mycket för den ljuvliga rabarbersmaken) -längst ser du recept på just enkel rabarberkräm
  • 1tsk xanthangummi
  • 1tsk fiberhusk
  • 1nypa salt
  • Rabarberbitar/längder

Gör så här:

  1. Smält margarinet i kastrull
  2. Tillsätt socker, sirap, vaniljsocker och rabarberkräm och rör samman
  3. Låt svalna en aning, åtminstone till ljummen (går fort om rabarberkrämen var kall från kylen)
  4. Rör samman alla resterande torra ingredienser för sig och tillsätt sen i vätskan
  5. Rör samman
  6. Häll i smord och bröad (jag använder olja och polenta) eller bakplåtspappersklädd ugnsform (gärna springform) och toppa med rabarber i halverade skivor eller i tärnade bitar
  7. Grädda mitt i ugnen i 175grader i ca 25-35minuter (välj önskad kladdighet)
  8. Låt svalna
  9. Servera toppad med florsocker och ev. med veganglass MEN gärna här med mitt tips om snabb jordgubbssås (mixa/passera jordgubbar, söta efter eget tycke med honung/florsocker -klart!)

rabarberkladdis

Rabarberkräm: På ett ungefär. Skurna rabarber så det fyller en halv gryta (mängden styr du själv) och sen vatten så det räcker upp till ca. hälften av rabarberhögen. Koka upp tillsammans med en vaniljstång (urskrapad) och låt småputtra tills rabarbern mjuknat. Sockra tills nöjd med smaken (jag gillar lite surt) och avsluta med redning i form av majsstärkelse (eller potatismjöl för dom som tål) utblandat i lite vatten och koka upp lite snabbt igen så att redningen tjockar till krämen. Klart.