risbullar

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och potatis

Potatisbullar som är så gott och så enkelt att göra allergivänligt funkar inte här p.g.a. dess innehåll av just potatis MEN vår variant är majs- och risbullar.

Du behöver:

  • 2dl vatten
  • 1dl majskorn
  • 2dl kokt kallnat ris (gärna jasminris och välkokt)
  • ca.1,5dl mjölblandning (ex. 1/2 dl vardera av majsmjöl, majsstärkelse och bovetemjöl eller rismjöl)
  • 1/2tsk bakpulver
  • 2krm xanthangummi
  • 1/2tsk salt
  • (valfritt att tillägga 1krm svart salt för lite ”äggaktig” smak)
  • Olja eller mjölkfritt margarin att steka i
  • Stavmixer eller blender

Gör så här:

  1. Blanda majs och vatten och mixa till nästan slät smet (lämna gärna lite majsbitar)
  2. Rör samman alla torra ingredienser MEN spara 1/2 dl mjöl (blanda alltså inte i)
  3. Vispa eller vänd i dom torra ingredienserna i dom våta
  4. Nu ska konsistensen vara grötig, du kan NU tillsätta det sista mjölet om så behövs (det varierar lite beroende på vilken sorts majs man använt) eller skippa
  5. Vänd ner det förkokta kallnade riset
  6. Låt smeten stå 5-10minuter
  7. Stek plättar i olja eller margarin i medelvarm stekpanna  eller plättlagg
  8. Servera gärna med lingonsylt och fläsk/bacon