risotto

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a.

Risotto är superenkelt att modifiera. Strunta bara i osten. Tillsätt eventuellt kokosmjölk för den där extra krämiga touchen (kommer inte smaka kokos). I vårat fall använder vi även en fin, sur äppelmust istället för vin p.g.a. risk för innehåll av vete, ägg och mjölk i vin.

för 3-4personer

Du behöver:

  • 2,5dl arborioris (risotto-ris)
  • 1/2 gul lök
  • ca. 7dl buljong (gärna hemmagjord men även tärning i hett vatten fungerar)
  • 4msk kokosmjölk
  • 1dl äppelmust -ofiltrerad juice (eller vitt vin för er som kan)
  • 3msk olja (olivolja)
  • soltorkade tomater efter eget tycke (5st stora skivor blev det här)
  • 3msk nöt- och ostfri pesto (recept HÄR)
  • torkad svamp
  • persilja
  • peppar
  • salt
  • ev. en aning vatten

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken
  2. Fräs löken i panna i en gnutta av oljan (tills den svettas och blir glansig)
  3. Tillsätt riset och fräs i någon minut under omrörning
  4. Finhacka dom soltorkade tomaterna och tillsätt också dom
  5. Tillsätt resten av oljan och äppelmusten och låt koka in på hög värme
  6. Tillsätt torkad svamp, smula den lätt i händerna innan du lägger i den (mängden beror på eget önskemål men jag använde ca 1dl blandade svampar)
  7. Tillsätt sedan buljongen, lite i taget eller faktiskt går det även att tillsätta allt på en gång
  8. Låt koka på svag värme under ca 15minuter. Rör om då och då
  9. Smaka av, riset ska vara mjukt men ändå ha lätt tuggmotstånd. Konsistensen ska nu börja bli krämig (vätskan ska ha kokat in)
  10. Tillsätt då kokosmjölken och peston, rör om och låt puttra ytterligare 5minuter
  11. Det extra vattnet i receptet är vid behov, ibland kokar för mycket vätska bort, tycker det varierar lite hur mycket som ångar bort och hur mycket riset suger upp. Ibland får man tillsätta lite mer för att få till det där lagom mjuka riset.
  12. Sist av allt, smaka av med salt och peppar.
  13. Strö på färsk hackad persilja vid servering, ringla över lite olivolja

Tips! Risotto går alldeles utmärkt att variera i smak. Ex.

  • saffransrisotto
  • naturell risotto
  • sparrisrisotto
  • mm.