Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Perfekt substitut för potatisgratäng för oss som inte tål vanlig potatis. Oerhört gott tillbehör och dessutom goda variationsmöjligheter. Du kan byta ur rotfrukterna och kryddning, nedan följer ett förslag.
4-6 personer
Du behöver:
- 1 sötpotatis
- 2 morötter
- 4 jordärtskockor
- 2 majrovor
- 2 chalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 bukett blomkål
- salt
- peppar
- 10 salviablad
Gör så här:
- Kär upp blomkålen och koka tills mjuk
- Mixa den silade mjuka blomkålen med stavmixer till slät puré, tillsätt eventuellt lite vatten om så önskas
- Salta och peppra moset rikligt, smaka av så att du blir nöjd för denna smaksätter hela bakelsen
- Skala och skiva samtliga rotfrukter tunt, mandolin eller osthyvel ger lagom tjocka skivor
- Pressa vitlöken och skär löken i tunna ringar
- Blanda rotfrukterna med löken, vitlöken, hackad salvia och blomkålspurén
- Fyll blandningen i en brödform som du klätt med bakplåtspapper
- Kör in i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
- Ta ut och låt stelna aningens
- Lyft ur bakelsen med hjälp av bakplåtspapperet, lägg på ugnsfast form och öppna upp sidorna så att du kan grädda sidorna lite
- In i ugnen i ca 15 minuter med grilleffekt
- Klart
- Skär upp