Vegansk och fri från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En makalöst lyxig vegansk rätt med mycket smak. En del förberedelse med gnocchin men helt klart värt det. Gnocchins utseende är inte det viktiga så ta gärna med barnen i tillverkningen. Recept för sötpotatisgnocchi finner du HÄR men jag har modifierat receptet en aning (till det bättre) i samband med den här rätten.

4 personer

Du behöver:

gnocchin

  • Blandade rotfrukter, Ca 800 g (morot, rotselleri, kålrot, sötpotatis -gärna av lika stora mängder vardera) -motsvarande 5-6 dl färdig puré
  • 2 tsk fiberhusk
  • 4 msk majsmjöl av förkokt variant P.A.N (om vanligt majsmjöl krävs större mängd)
  • ca 2-3 dl majsstärkelse eller potatismjöl
  • salt
  • peppar

tomatsåsen

  • 4 kvistar rosmarin
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 msk olja
  • 400g passerade tomater (1 burk/tetra)
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 tsk vinäger
  • salt
  • peppar

topping

  • oliver
  • falsk parmesan, förslagsvis Green vie
  • basilika
  • olivolja

Gör så här:

  1. Skala och dela upp rotfrukterna i bitar, ugnsrosta ca 20 minuter i 200 grader tills mjuknade
  2. Mixa rotfrukterna till puré och låt svalna -obs! Puré av ugnsrostade rotfrukter har enligt mig både bättre bindningsförmåga och godare smak än puré av kokade rotfrukter (men är utbytbart ändå)
  3. När purén svalnat, blanda först i Fiberhusk och majsmjöl, salta och peppra
  4. Blanda sen i lite i taget av stärkelsen tills du får till en hanterbar deg, eventuellt kan man t.o.m få tillsätta mer eller mindre än det som anges i receptet beroende av hur mycket vätska det är i rotfrukterna
  5. Med välmjölade händer och välmjölat bord rullar man ut degen till fingertjocka längder och delar i små bitar
  6. Varje bit formas var för sig på valfritt vis, går att bara platta till, rulla till små bollar eller koka precis som dom är – jag väljer att platta till mina med gaffel för en räfflad sida (som såsen fastnar bäst i) och sen vika på mitten för räfflor på utsidan
  7. Låt vila
  8. Gör tomatsåsen.
  9. Hetta upp olja och fräs rosmarinkvistarna och vitlöken som du skivat i panna
  10. Tillsätt tomatsås och kokosmjölk + vinäger och låt koka upp
  11. Krydda efter smak
  12. Nu ska gnocchi tillagas
  13. Koka upp en kastrull med vatten, sänk temperaturen lite så att det som Max småputtrar
  14. Lägg gnocchi i kastrullen, ca 1/3-1/2 i taget och låt tillagas -när gnocchin flyter upp till ytan är den klar (tar ett par minuter Max)
  15. Sleva ur gnocchin ur kastrullen och lägg direkt i tomatsåsen istället
  16. Rör om och servera med toppingen