Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Som en lussebulle men i limpformat. Enkelt och god. Lite annorlunda och rolig att servera.

Du behöver:

degen

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten eller växtdryck
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 g saffran
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 dl kokosmjölk eller någon växtvariant på yoghurt
  • 1 msk fiberhusk
  • 6 dl mjölblandning (ex 2 dl vardera av majsmjöl, majsstärkelse och hirsmjöl/rismjöl)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kardemumma

fyllningen

  • 100 g rumsvarmt margarin
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vaniljsockwr
  • 1 msk majsstärkelse
  • valfritt med zest från 1 apelsin
  • valffritt med 1 näve russin
  • något att pensla med, ex smält margarin, kokosmjölk, smält honung, apelsinjuice etc
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Börja med att koka upp margarin och vatten/växtdryck tillsammans med mald saffran, om den inte är mald -mortla den först med lite av sockret
  2. När vätskan kokat upp, ta av från plattan. Tillsätt kokosmjölk, sirap, socker och låt vätskan svalna till fingervarm temperatur.
  3. Blanda ut jästen i degvätskan. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 5-10 minuter.
  4. Blanda mer mjöl, xanthan och bakpulver + eventuell kardemumma och arbeta ihop till en smidig och homogen deg. Jag använder hushållsassistent, degkrokar på elvisp fungerar också bra.
  5. Låt degen jäsa 1 h.
  6. Förbered fyllningen, bara arbeta ihop alla ingredienser.
  7. Ta ut och kavla ut på välmjölat bakplåtspapper.
  8. Bred ut fyllningen. Strö på eventuella russin. Rulla ihop degen som om att du skulle göra bullar men skär aldrig ut bullar. Förflytta istället hela bakplåtspapperet till en brödform, klipp bort överflöd av bakplåtspapper och låt jäsa på nytt i 20 minuter medan du hettar upp ugnen till 225 grader.
  9. Klipp sen några jack eller skåra limpan med vass kniv. Pensla med valfritt alternativ och strö på pärlsocker.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter..
  11. Ta ut och låt svalna innan du skär upp.