saffranskaka1saffranskaka2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Lite variation på saffranskaka. Denna med fyllning av äppelkompott och topping av kanel, därav den mörka ytan men den gyllengula insidan.

Du behöver:

Kakan

 

  • 1 paket saffran
  • 4 dl mjölblandning (ex. 1,5 dl majsmjöl, 1,5 dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1 1/2 dl socker
  •  2,5 tsk bakpulver
  • 50 g smält mjölkfritt margarin
  • 2 dl äppejuice/-must av fin kvalitet, alternativt valfri vätska men äppelsmaken här kompletterar äppelfyllningen alldeles perfekt
  • Neutral olja (ex. rapsolja) och polenta + kanel för att smöra och bröa formen med

Äppelkompott

  • 1-1,5 rött äpple
  • 2 msk socker
  • 1 msk mjölkfritt margairn
  • 1 dl vatten (eller äppeljuice)
  • kanel (några nypor, tillsätt efter eget tycke)

Gör så här:

  1. Börja med äppelkompotten
  2. Skala äpple och hacka upp i småbitar, blanda i kastrull med resterande ingredienser och låt koka upp
  3. Låt kompotten puttra på sänkt värme tills äppelbitarna mjuknat (blir lite som marmelad), tar ca. 10-15 min
  4. Låt kompotten svalna
  5. Fortsätt nu med kakan
  6. Sätt ugnen på 175 grader
  7. Smöra en form med olja (eller mjölkfritt margarin)
  8. Bröa formen med blandning av polenta och kanel
  9. Smält nu margarinet till kakan och rör i saffranet, ställ av för att svalna.
  10. Blanda alla resterande torra ingredienser (mjölblandning, xanthan, bakpulver, socker) och rör samman
  11. Blanda nu det smälta margarinet med juicen och tillsätt till mjölblandningen, rör till homogen smet
  12. Häll ner i formen
  13. Gör små hål och fyll äppelkompott i dessa (du kan egentligen även klicka i dessa varvat med smeten om du vill ha kompotten längre in i kakan)
  14. Strö på kanel för hela kakan
  15. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter (känn med sticka så att kakan är torr)

kompott kompott2 kompott3